Социалисти искат оставката на Нинова и нов конгрес

Политика
16:50 - 22 Юли 2021
6205
Социалисти искат оставката на Нинова и нов конгрес

Докато Корнелия Нинова прави важни планове за преговорите с „Има такъв народ”, нейни съпартийци директно й поискаха оставката. И извънредно заседание на 50-я конгрес.

Смелите социалисти, опълчили се срещу лидера на партията, се оказаха от Общинския съвет на БСП-Павликени. Те официално обявиха, че свалят доверието си от председателя на НС на партията Корнелия Нинова и настояват за нейното оттегляне.

„Обединени в желанието си да запазим нашата над 130-годишна партия, заявяваме категорично чрез настоящата декларация, че сваляме партийното доверие от председателя на НС на БСП – другарката Корнелия Нинова и настояваме тя доброволно да се оттегли от заемания пост на председател като подаде своята оставка“, се казва в тяхната декларация.

Членовете на БСП-Павликени подчертават, че правят декларацията си от позицията на първа политическа сила в общината и като една от малкото общински организации с много добри резултати в област Велико Търново. "Категорично заявяваме, че не сме съгласни с политиката, водена на национално ниво от настоящото ръководство на партията.

„БСП за България“ загуби сериозен брой от своите гласоподаватели. Затвърждаващата се тенденция за стремглаво намаляване на изборните резултати ни обезпокоява чувствително и буди сериозни съмнения в нас, павликенските социалисти, по отношение на националните политики, които произтичат от настоящото национално ръководство“, казват още от общинската организация.

В декларацията се посочват и негативни тенденции, които все по-често се наблюдават в партията:

предпочитането на лица от гражданската квота за водачи на листи, а също така и включването на лица, които не са партийни членове в предизборните листи, които не допринасят за общопартийния резултат в положителен план, а точно обратното – отблъскват избиратели;

неглижирането през последните години на кметовете от БСП от страна на националното ръководство; закъснялата подкрепа от страна на националното партийно ръководство за президентската двойка Румен Радев и Илияна Йотова.

Социалистите посочват, че не са зачетени направените предложения от страна на Областния съвет на БСП – Велико Търново по отношение на избирането на водач на листата на БСП в района. „Ние, павликенските социалисти, сме силно притеснени от очертаващите се тенденции по отношение на бъдещи избори и доколко БСП ще успее да запази и настоящето си трето място.

Анализите на национално ниво категорично показват негативната тенденция, пред която е изправена БСП и вещаят единствено все по-чести загуби, вместо победи и добри общопартийни резултати“.

Като причина за срива в партийните резултати по места павликенските социалисти посочват некомпетентната национална партийна политика, водена от Корнелия Нинова и членовете на Изпълнителното бюро на БСП.

Снимка: Агнес Методиева