Социалният министър каза колко ще получат засегнатите от пожарите

Пострадалите къщи са 65 и част от тях са необитаеми

Политика
09:00 - 25 Юли 2024
2283
Социалният министър каза колко ще получат засегнатите от пожарите

Държавата ще отдели 1578 лв. за пострадалите от пожарите хора. Средствата не са, за да се построят сградите и изгорелите къщи, а имат една-единствена цел - да се покрият разходите на хората за храна, вода и дрехи. На втория етап всички хора, собственици на пострадалите жилища от пожарите, могат да кандидатстват през общините за сумата от 2500 лв. - нейната цел е да могат да си закупят бяла или черна техника. 

Това заяви социалният министър Ивайло Иванов пред БНТ за компенсацията, която ще окаже държавата на пострадалите от пожарите хора. 

Той обясни, че цялото правителство е ангажирано със случаите с пожарите, за да могат да бъдат компенсирани и да се върнат към нормалния начин на живот. Служителите на Агенция "Социално подпомагане" са на терен и помагат на хората, добави Иванов. 

Пострадалите къщи от пожарите са 65 и част от тях са необитаеми. Ако обаче собствениците им предявят искане на финансови средства от държавата, ще помогне и на тях. 

Сумата от 1578 лв. вече е изплатена през "Български пощи". 

Ивайло Иванов уточни, че сумата от 2500 лв. също ще бъде осигурена, като през другата и по-другата седмица ще бъдат изпратени заявките и те ще бъдат одобрени максимално бързо. Средства има, така че хората да не се притесняват. В момента няма бедстващи хора, увери министърът на труда и социалната политика. 

Ивайло Иванов допълни още, че да се прави задължителна застраховка е доста дълъг разговор, тъй като трябва да се види как ще повлияе на пазара. Той обаче все пак призова хората да застраховат домовете си - около 40-50 лева на година ще струва, ако хората решат да се застраховат от бедствия, аварии и пожари.