Социално подпомагане са на място при пострадалите хора от силната буря

Актуални новини
13:19 - 05 Ноември 2023
1919
Социално подпомагане са на място при пострадалите хора от силната буря

Екипи от Агенцията за социално подпомагане са на терен и започват обходи на къщите в засегнатите населени места, за да окажат помощ на пострадалите при бурята в събота.

В събота в Североизточна България премина циклон, придружен от ураганен вятър и дъжд. Най-сериозни щети бурята е нанесла в областите Смолян, Търговище, Разград, Силистра и Шумен. Заради унищожителните поражения в село Лъвино, община Исперих е обявено бедствено положение. В община Дългопол, както и в община Лозница остава частичното бедствено положение.

Социалните работници информират хората за всички възможности за социална, финансова, психологическа и здравна подкрепа. Те съдействат на пострадалите и за подаване на заявления за кандидатстване за еднократна помощ, която е до 1512 лв. Тя се отпуска за покриване на инцидентно възникнали нужди след оценка на нанесените щети. Тази сума ще позволи на пострадалите да покрият неотложни разходи за основни, жизнени потребности, да си осигурят храна, вода, лекарства, облекло. Домакинствата се консултират и относно възможността за подпомагане от фонд „Социална закрила“ на стойност 2500 лв.

Социалните работници остават на терен и ще продължат да оказват помощ и подкрепа на пострадалите семейства, докато това е необходимо. Изпълнителният директор на АСП д-р Надя Танева има готовност да командирова допълнително служители в помощ на бедстващите хора.