Социолози: Слави стопява разликата ГЕРБ

"Има такъв народ" изостава близо с 2% от своите големи конкуренти на този етап

Новини
12:16 - 12 Юни 2021
5442
Социолози: Слави стопява разликата ГЕРБ

Нагласите на избирателите говорят за също толкова фрагментиран парламент, какъвто беше и 45-ият. Около тази теза се обединиха социолозите Геновева Петрова от "Алфа Рисърч" и Добромир Живков от "Маркет линкс".

И двете агенции излязоха с данни от свои проучвания преди началото на кампанията.

Според проучването на "Маркет линкс", което е финансирано и реализирано съвместно с Би Ти Ви и е проведено сред 1067 лица над 18 г. в страната в периода 19-27 май 2021 г. по методите на пряко-лично интервю и онлайн анкета - ГЕРБ-СДС - 21%, ИТН - 17,6%, БСП - 17,1%, ДБ - 11,8%, ДПС-9,4%, ИСМВ - 4,2%, ВМРО – 2,9%, „Воля“ и НФСБ – 1,2%.

Според проучването на "Алфа Рисърч", направено в периода 30 май - 7 юни и реализирано с лични средства и проведено сред 1007 пълнолетни граждани чрез пряко интервю с таблети по домовете на анкетираните лица - ГЕРБ-СДС имат 20,3%, ИТН - 18,2%, БСП - 14,4%, ДБ - 11,9%, ДПС-9,9%, ИСМВ - 5,3%, Българските патриоти – 3,4%. Според двамата социолози разликата между първата и втората политически формации не се дължи на по-голямата подкрепа за ИТН, колкото на отлив на тази на ГЕРБ.

„Поредицата от скандали, свързани с разкрития на предишното управление, не дават индикации обаче, че има драстични сваляне на резултата на ГЕРБ, защото подкрепата е стигнала до своето твърдо ядро. Възходяща тенденция на ИТН не е толкова голяма. Отказът на Слави Трифонов да се кандидатира за народен представител може да окаже демобилизационен процес“, смята Живков.

Според Петрова реакцията на избирателите след санкциите по закона „Магнитски“ категорично показва поне първоначално пряк ефект за подкрепата на ГЕРБ, която спада съществено.

„Още не ясно дали това ще продължи. Сближени са позициите, ИТН не регистрират съществен ръст ИТН, но имат леко покачване. По-значимият спад на ГЕРБ прави дистанцията малка“, добави тя.

Относно ДПС Живков поясни, че при политическата формация също има достигане до ядрото: "ДПС е една от много малкото политически сили през последните 30 години, която е формирала много твърд електорат и като цяло не се влияе от политическите събития. Избирателите на ДПС много мобилизирано, много консистентно гласуват за ДПС, не се очаква съществено изменение в нагласите на техните избиратели. Има някои от признаци за отпадане на част от електората, но като цяло те са са сведени до ядро и няма да има съществено въздействие", обясни Служебното правителство оказва влияние върху предизборната кампания създава остра конфронтанционна среда, смята пък Петрова.