София е №1 по скъпи имоти

Актуални новини
22:11 - 08 Март 2021
1876
София е №1 по скъпи имоти

София се изкачи на първо място сред големите градове в страната в класацията за най-бързо поскъпване на жилищата.

През третото тримесечие на миналата годината цените на апартаментите и къщите в столицата са с 8,6% по-високи от същия период на предходната година, показват данни на Националния статистически институт. Така София изпревари Бургас и Пловдив, които бяха начело на класацията в предходните тримесечия, предаде „Труд“.

София е на първо място, защото сериозен ръст има в цените както на новото строителство, така и при съществуващите апартаменти. Жилищата в нови сгради в столицата поскъпват със 7,9%, докато цените на апартаментите и къщите старо строителство нарастват с 9,4% в рамките на година. Така София държи и първото място сред градовете с над 100 хил. жители по ръст на цените на старото строителство.

Характерно за столицата е, че разликата между поскъпването на новите жилища и апартаментите в стари сгради е най-малка спрямо останалите големи градове в страната.

В столицата цените на жилищата в нови сгради нарастват със 7,9% за година, а при съществуващите увеличението е с 9,4%.

Само в рамките на третото тримесечие, София също е лидер на пазара. Цените на новите жилища са нараснали с 5,4% в рамките на три месеца, а при старото строителство повишението е с впечатляващите 6,9%. Оказва се, че икономическата криза, предизвикана от Covid-19, не се е отразила на пазара на имоти в София, а дори напротив – има сериозен ръст на цените.

На второ място по поскъпване на имотите остава Бургас с ръст на цените от 7,4% за година. Цените на новите апартаменти и къщи в морския град са нараснали с 5,6%, а на съществуващите жилища - с 8,9%. Това показва, че има сериозно търсене и в двата сегмента на пазара.

Третото място в класацията си поделят Русе и Стара Загора, където поскъпването на жилищата е с по 5,3% за година. Но има голяма разлика между движението на цените на новото и старото строителство в двата града.