София издъхва от натиска върху здравната система

Най-големият проблем с COVID-19 е в столицата

Общество
10:29 - 05 Ноември 2020
2136
София издъхва от натиска върху здравната система

Най-големият проблем с коронавирусната епидемия е в София. Това разкри здравният министър проф. Костадин Ангелов, а думите му подкрепи директорът на УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов" проф. Асен Балтов. Само до снощи в Института са били разкрити 205 легла за лечение на COVID-19, но болницата е толкова пълна, че не смогва. 

"Говорихме с премиера през нощта. Той се обади и каза: "В таблицата, която е пред мен, не са написани месеците, за които държавата има готовност", разкри министърът. И уточни: "България е готова напред за 6 месеца. Но ако натискът продължава да се увеличава, месеците ще се намалят, ако разумът надделее, ще победим. Спасението по единично вече не е решение за никого".

В Шумен има сериозен проблем с много заболели. Има проблем с кадри, които се притесняват да влязат да лекуват пациенти. "Много трудно можем да убедим някого да го направи, защото и лекарите са на ръба на възможностите", напомни той.

Министър Ангелов прочете в ефира писмо на д-р Маджаров от Сдружението на общопрактикуващите лекари: 

"Колегите предлагат 2 варианта за назначение за тест: 1) На всички пациенти с поне едно оплакване, всяко лице с поне един от следните симптоми: кашлица, треска, задух, липса на обоняние и вкус или отпадналост. И вариант

2) Първоначален тест се предвижда за пациент с поне 4 от изброените критерии: новопоявила се температура, новопоявила се кашлица, новопоявила се отпадналост, липса на вкус или обоняние, сатурация под 92%, задух."

"В тази ситуация казах, че е удачно действително да се предприеме вторият вариант. Така настоях той да се заложи "копи-пейст" в Националния рамков договор", разкри проф. Ангелов. 

Ръста в смъртността той обясни, че не се дължал на натиска върху системата, а за това, че българинът продължавал да търси лекарска намеса късно.

"Има много млади хора, загубили живота си. И забелязваме, че те много късно са потърсили помощ - когато почти целият бял дроб е засегнат. Затова е важно още при първите симптоми да се търси медицинско лице - дори по телефона. Не започвайте панически употребата на медикаменти. Чуйте се с лекаря си, направете опит да се видите със специалист. Много често хората сами започват терапия, прилагана при техни познати, а тя трябва да се прилага след лекарска преценка. Употребата на кортикостероиди може да е опасна за един човек, а за друг да е спасение", подчерта министърът.

Снимка: Агнес Методиева