Софийска опера се превръща в цветна арена

Култура
15:27 - 02 Октомври 2020 (обновена)
7974
Софийска опера се превръща в цветна арена

Софийската опера се превръща едновременно в своеобразна арена и в цветна градина, стана ясно днес от думите на директора на културната институция акад. Пламен Карталов. Маестрото даде пресконференция във връзка със старта на новия сезон и обяви какви нови премиери предстоят в Операта, къде ще стоят зрителите и как ще бъде пазено здравето на оркестъра и на изпълнителите.

Партерен етаж за зрители няма да има, там ще бъде оркестърът, разкри Пламен Карталов. Публиката ще бъде разположена само на първи, втори и трети балкон. Това се прави с цел да се запази здравето на музикантите и на артистите. Има постановки, в които се налага на сцената да излязат над 80 инструменталисти, обясни директорът на Софийска опера и балет.

Акад. Пламен Карталов направи равносметка на летния сезон и обяви амбициите си за новия сезон


На мястото на партера вече има нова оркестрина. В досегашната оркестрина ще бъдат ударните инструменти и духачите. Напред, в новото пространство, излиза щрайхът, като в тази секция се разполагат струнно-лъковите инструменти. Мястото на диригента ще бъде точно под първи балкон.

Залата ще бъде пълна до 30 на сто от капацитета си, което означава, че публиката ще бъде максимум 350 човека, добави Пламен Карталов. За съжаление заради пандемията засега в залата няма да може да влизат 800 души, какъвто е пълният капацитет, но всички се надяваме, че в близко бъдеще това ще стане отново факт.

Софийска опера е особено популярна не само сред меломаните в България, но и в Европа, САЩ и Япония. Десетки хиляди чужденци посещаваха всяка година оперните и балетните спектакли на Софийската опера и бяха във възторг от таланта на артистите. 

Сега зрителите ще сядат през стол, като на всеки празен стол ще има изкуствени цветя. Така според маестро Карталов публиката ще се чувства като в градина. "Когато мерките за безопасност паднат, много бързо ще възстановим предишния вид на залата", обеща директорът.

Софийска опера триумфира на Римския площад в Киноцентъра


Акад. Пламен Карталов съобщи, че по време на извънредния сезон, от 30 май до 7 септември, операта е направила 66 представления - 14 опери, 11 мюзикъла, 10 балета, 2 концерта, 6 представления за деца и 23 спектакъла в двора на Военната академия. Общият брой зрители е бил над 17 000.

По време на пресконференцията бе съобщено и за голямо световно признание за Софийска опера. Маестро Карталов разкри, че компанията "Амазон" е записала и ще излъчи всички постановки, изиграни това лято на откритата сцена в Киноцентъра, в Бояна.

Режисьорът каза, че не е успял да се пребори с институциите и да осъществи идеята си за създаване на музей на оперното изкуство у нас. Помещенията се намират на ул. "Врабча" 1, и са точно до сградата на операта.

Сега в Операта ще може да влизат само 350 зрители, но всички се надяваме, че скоро мерките ще отпаднат и красивата зала отново ще посреща 800 меломани

Както Lupa.bg писа Софийската опера открива новия си сезон на 9 октомври с операта "Янините девет братя" на композитора Любомир Пипков. Този спектакъл ще даде началото и на отбелязването на 130-годишнината от създаването на музикалната институция. Заради големия интерес на зрителите в афиша се завръща мюзикълът "Клетниците".

В момента операта ни поддържа над 60 заглавия в репертоара си. Предвидени са две премиери - това са операта "Електра" и балетът "1001 нощ". Премиерата на "Електра" от Рихард Щраус е предвидена за 26 - 29 ноември.