Соломон Паси: Глобалният съюз между Запада и Азия ще сложи край на войните

Най-голямата опасност идва от Русия и Китай, категоричен е атлантикът

Новини
14:31 - 16 Май 2023
1932
Соломон Паси: Глобалният съюз между Запада и Азия ще сложи край на войните

Глобалният демократичен съюз, който ще сложи край на военните конфликти, е между Запада и Азия. С тези думи д-р Соломон Паси, основател на Евроатлантическия клуб в България, откри второто издание на форума „ЕС среща Балканите“. Тази година събитието е посветено на 50-ата годишнина от първото разширяване на ЕС.

"На дневен ред все повече излиза въпросът кой е новият съюз, който ще ни избави от тежката медународна криза. Това са именно страни като Австралия, Корея и Япония. Специално внимание трябва да обърнем в изграждането на бъдещи отношения с Индия - най-голямата демокрация, а от скоро и най-населената държава в света", заяви Паси.

“Постоянно ме питат кога смятам, че ще приключи войната в Украйна. И тъй като начинът, по който Путин нападна Украйна е аналогичен на този, по който Хитлер напада по времето на Втората световна война, мисля, че ние трябва да сме много либерални и да очакваме, че този конфликт ще продължи толкова, колкото е продължил и онзи тогава - поне 6 години”, коментира Паси. Той разказа, че напоследък наблюдава нов прочит от страна на историците по отношение на Втората световна война. Те разглеждали двата световни конфликта като един общ, продължил 20 години. Затова и, по негови думи, трябва да се приговтвим за дълга война.

Паси увери, че проблемите на Балканите - например между България и Северна Македония, или между Турция и Гърция, са нищожни на фона на опасността, която е надвиснала над света, заради Русия и Китай.

“Между 1990 и 2007 г. България буквално изстрада своя принос към политиките на разширяване на Западните Балкани. Това бяха 17-годишни преговри, които завършиха успешно”, посочи Паси. По думите му днес страна продължава да се развива в тази посока и доказателство за това е че, именно българин е докладчик при процеса на разшираявнето на ЕС и приемането на Северна Македония. За това в ЕП отговаря евродепутатът Илхан Кючюк.

Конференцията „ЕС среща Балканите“ събира в София лидери от ЕС, министри на външните работи, политици, представители на неправителствения сектор и младежи, за да обсъдят европейската интеграция на Западните Балкани и предизвикателствата, пред които са изправени ЕС и регионът.

Сред специалните гости на събитието е президнетката на Европейския парламент Роберта Мецола, еврокомисаря по въпросите на съседството и разширяването Оливер Вархеи, както и външните министри на много европейски държави.