Соломоновите острови подписаха с Китай споразумение за сигурност

Това ще разтревожи западните съюзници на малката държава в южната част на Тихия океан

Свят
14:45 - 31 Март 2022
1315
Соломоновите острови подписаха с Китай споразумение за сигурност

Соломоновите острови съобщиха, че са подписали с Китай споразумение за сигурност, предаде Франс прес.

Агенцията отбелязва, че това ще разтревожи западните съюзници на малката държава в южната част на Тихия океан - те се опасяват документът да не отвори път за китайско военно присъствие в региона.

Властите в двете страни "парафираха днес елементите на рамка за двустранно сътрудничество в сигурността", пише в комюнике на канцеларията на премиера на Соломоноите острови Манасех Согаваре. Предстои споразумението да бъде подписано от външните министри на Соломоновите острови и Китай.

Според първоначална версия на документа, изтекла в медии миналата седмица, става въпрос за разрешение на тихоокеанския архипелаг да бъдат разположени китайски обекти, свързани със сигурността и корабоплаването.

Предвижда се освен това възможност "китайски кораби да посещават Соломоновите острови с цел логистично снабдяване и посещения в пристанища с разрешение" от властите на архипелага.

Според този пакт по искане на Соломоновите острови там може да бъде разположена китайска военна полиция, за да поддържа "обществения ред".

"Китайските сили" ще имат също правомощия и да защитават "сигурността на китайския персонал" и "основните проекти" на архипелага.

Никоя от страните не ще може без писмено съгласие от другата да разгласява задачите на мисиите, за които ще се взема решение в рамките на споразумението.

Началникът на австралийските съвместни операции генерал-лейтенант Грег Билтън заяви днес, че неподписаното още споразумение ще промени същността на действията на страната му в Тихоокеанския регион.

САЩ и Австралия отдавна се тревожат, че Китай може да изгради в Южния Пасифик военноморска база и така бойният му флот да действа далеч извън границите на страната.

Всяко китайско военно присъствие може да принуди Вашингтон и Канбера да направят промени, засягащи собствените им контингенти в региона, отбелязва АФП.

Премиерът на Соломоновите острови заяви във вторник, че няма "никакво намерение. . . да иска от Китай да изгради военна база" на архипелага.