Сондата "Вояджър 1" отново предава данни за първи път от месеци

Любопитно
09:40 - 23 Април 2024
1313
Сондата "Вояджър 1" отново предава данни за първи път от месеци

"Вояджър 1" - най-отдалеченият от Земята космически апарат, създаден от човека, е предал четливи данни за първи път от пет месеца, предаде АФП, позовавайки се на НАСА.

Сондата, която се намира на около 24 милиарда километра от нас, не е изпращала надеждни научни и технически данни за състоянието си от ноември, обясниха от американската космическа агенция, предаде БТА.

Въпреки това екипите на НАСА все още можеха да подават команди и апаратът, изстрелян преди повече от 46 години, продължаваше да работи нормално.

Проблемът се дължеше на чип в един от бордовите компютри, отговарящ за форматирането на научните и техническите данни, преди изпращането им на Земята. В крайна сметка беше намерено находчиво решение на проблема.

НАСА успя да провери изправността на космическия апарат за първи път от ноември и ще продължи да използва същото решение за възстановяване на научните данни.

Сондата "Вояджър 1" и братът й близнак "Вояджър 2" са единствените космически апарати, които пътуват в междузвездното пространство. Те носят на борда си записи на звуци и изображения на Земята върху златни и медни плочи.