СОНДАЖ НА "ГАЛЪП": Нов играч на политическата сцена! Първият е ясен, битката е зад ГЕРБ

"Меч" на Руди Гела доближава 4-те процента, големият въпрос е ще се завихри ли нещо в БСП

Политика
14:50 - 16 Август 2024
5728
СОНДАЖ НА "ГАЛЪП": Нов играч на политическата сцена! Първият е ясен, битката е зад ГЕРБ

Както последните избори показаха, при тази ниска очаквана избирателна активност на следващите парламентарни избори, изненадите никак не са изключени. Това коментира Първан Симеонов - социолог от “Галъп интернешънъл болкан”.

Агенцията подготви сондаж за БНТ, според който към началото на месец август сигурността на гласуване за Народното събрание е 28,4 %.

Ако изборите бяха в началото на август, всеки четвърти ще гласува за ГЕРБ, битката ще е за второ, трето и четвърто място, показва още сондажът.

От всички гласуващи 2,5 % се очаква да гласуват с „Не подкрепям никого“.

"Това не е прогноза за изборите, а моментна снимка към август. Август не е най-добрият месец за осъществяване на демоскопски изследвания, но структурата е видна. Казано най-кратко, като че ли се запазват съотношенията, които помним, които се възпроизведоха и на изборите, с известно разколебаване на електоралния корпус на ДПС, което е очаквано на фона на катаклизмите, които текат там и с намаляване на силата на "Величие". Това е очевидно, но "Величие" остава в играта, в играта за евентуално прескачане на бариерата. Където вече е и формацията "Меч", която си спомнете, че завърши на около 3% на предходните избори на 9 юни, а сега за нея са готови да гласуват между 3 и 4%", каза още Първан Симеонов.

"Меч" на Радостин Василев, или Руди Гела, както стана по-известен, може да се окаже новият играч в парламента.

"Голямата условност идва от начините на явяване. Ние, например, не знаем, тъй като стана дума за "Величие", там е много любопитно да се гледат балансите между публичните образи - на Марков и на Михайлов. Очевидно Михайлов взема превес. Очевидно там енергията и структурата, ние тестваме това с една допълнителна шоукарта, и това, което виждате, са спонтанните отговори на респондентите, но отделно от това, като наближат избори, ползваме и така наречения закрит въпрос с така наречената шоукарта, където питаме този или този, партия около този или партия около този. Както се сещате, също ще се налага да питаме и за ДПС в момента. Инстинктът на огромната част от избирателите на ДПС е по-скоро към Доган, а не към Делян Пеевски", отбеляза социологът.

Първан Симеонов коментира, че са неясни електоралните нагласи и около новото голямо ляво обединение.

"Ами, въобще не е ясно дали това БСП плюс, което може да се случи, което се завихри сега около Бузлуджа, ще има някакво съществено значение или ще надделее негативният оттенък на вътрешните скандали в БСП. Така че, пак казвам, картината е изключително условна, понеже още не знаем информацията на явяване на политическите сили, даже названията им, личностите, къде ще се явят и така нататък. Да не говорим, че, както последните избори показаха, при тази ниска очаквана избирателна активност, изненадите никак не са изключени. Нищо не ме кара да очаквам по-висока активност спрямо 9 юни. Тогава си спомнете, ефективните гласове бяха около 2 милиона и 100 хиляди. Сега, разбира се, всичко се случва. Може да се нагнети обстановката", каза още той.