SOS в Lupa.bg: Мъж с деменция и Covid напусна "Пирогов" и изчезна

Новини
12:10 - 12 Март 2021
6053
SOS в Lupa.bg: Мъж с деменция и Covid напусна "Пирогов" и изчезна

Драма, достойна за хорър, се разигра в София с мъж с деменция, заразен с Covid, научи първо Lupa.bg. 71-годишният перничанин Борян Тихов е изчезнал безследно, след като е бил изписан от специализираното отделение на „Пирогов” на 10 март. Близките му са в шок и го издирват, като молят за информация и съдействие всеки, който разпознае Борян по улиците на столицата.

Не по-малко шокиращото в случая е, че мъжът е бил изписан от спешната болница, без близките му да знаят, по разказ на дъщеря му Теодора. 

„Не можем да си обясним как се е случило така. Лекарите ни казаха, че той искал да си тръгне, но сме много уплашени, дано го намерим по-бързо”, разказа младата жена пред Lupa.bg.

Теодора обясни, че при посещение в болницата разбрала, че баща й е бил неспокоен, разхождал се по коридорите, но получил успокоителни лекарства от медиците. „В никакъв случай не е бил агресивен, той никога не е буйствал или нещо подобно”, обясни младата жена.

Борян бил приет в „Пирогов” на 8 март с двустранна атипична пневмония като усложнение от Covid в отново разкритото отделение на 11-ия етаж в болницата. Въпреки това, е изписан няма и два дни по-късно – на 10 март, около 14,30, разказаха пред Lupa близките му.

След като се свързахме с Covid-отделението на „Пирогов”, дежурният д-р Василев обясни, че пациентът е бил изписан, след като настоявал да си тръгне и подписал документ.

На въпрос на Lupa как се изписва пациент с деменция, очевидно недоизлекуван от коронавирус, медикът заяви: „Нямаше как да го държим насила, той се подписа. Колегите са го убеждавали да остане, но не са успели да го спрат.”

Медикът обясни, че Тихов е бил стабилен, адекватен, не е бил кислородно зависим. "Той може да бъде под карантина и вкъщи", добави докторът. Самите лекари в „Пирогов” не знаели, че мъжът е изчезнал и близките му го издирват.    

Любопитен факт е, че Борян Тихов все пак е забелязан от полицаи в района на „Овча купел” на 11 март. Униформените се свързали с близките му, които им обяснили, че човекът е с коронавирус. Малко след това, полицаите са го пуснали да си върви.

Така, след нелепата история, съпругата и дъщерята на изчезналия мъж продължават да го издирват безуспешно. Теодора не скри, че са се свързали с шефа на "Пирогов" Асен Балтов и ще подадат жалба.

Роднините на Борян Тихов молят всеки, който види и разпознае, да ги потърси на телефоните 0889317728 и 0878891569.