Спаначен гретен с варени яйца
за 4 порции, 45 мин
Продукти
6 яйца
800 г спанак
2 главички шалот или друг по-дребен лук
2 скилидки чесън
30 г пармезан или друго жълто сирене
4-5 стръка магданоз
2 с.л. зехтин или олио
сол, черен пипер и индийско орехче
Приготвяне
Яйцата се сваряват 9-10 мин.
Шалотът и чесънът се нарязват на дребно.
Пармезанът се настъргва. Магданозът се наситнява.
Загрява се 1 с.л. зехтин и се сотират заедно шалотът и чесънът към 1 мин.
Добавя се спанакът и се готви 5-6 мин. Подправя се със сол, черен пипер и индийско орехче.
Намазва се тавичка с останалия зехтин и се изсипва спаначената смес.
Отгоре се подреждат разполовените обелени сварени яйца.
Поръсва се с магданоза и пармезана.
Пече се в загрята фурна на 200 градуса (с вентилатор 180 градуса) 10-15 мин.
По същия начин се приготвя с друг листен зеленчук, като ако е по-жилав може да се бланшира предварително във вряща подсолена вода.
Търсете новото специално печатно издание "Домашно консервиране" - за всеки сезон. 100 страници за 3,49 лв.
200 разнообразни рецепти два пъти в месеца със списанието "Кулинарен уикенд" - само за 1 лев.