Спаначен гретен с варени яйца

за 4 порции, 45 мин 

Кухня
10:15 - 24 Юли 2019
3499
Спаначен гретен с варени яйца

Продукти

6 яйца

800 г спанак

2 главички шалот или друг по-дребен лук

2 скилидки чесън

30 г пармезан или друго жълто сирене

4-5 стръка магданоз

2 с.л. зехтин или олио

сол, черен пипер и индийско орехче

 

Приготвяне

Яйцата се сваряват 9-10 мин.

Шалотът и чесънът се нарязват на дребно.

Пармезанът се настъргва. Магданозът се наситнява.

Загрява се 1 с.л. зехтин и се сотират заедно шалотът и чесънът към 1 мин.

Добавя се спанакът и се готви 5-6 мин. Подправя се със сол, черен пипер и индийско орехче.

Намазва се тавичка с останалия зехтин и се изсипва спаначената смес.

Отгоре се подреждат разполовените обелени сварени яйца.

Поръсва се с магданоза и пармезана.

Пече се в загрята фурна на 200 градуса (с вентилатор 180 градуса) 10-15 мин.

По същия начин се приготвя с друг листен зеленчук, като ако е по-жилав може да се бланшира предварително във вряща подсолена вода.

Търсете новото специално печатно издание "Домашно консервиране" - за всеки сезон. 100 страници за 3,49 лв.

200 разнообразни рецепти два пъти в месеца със списанието "Кулинарен уикенд" - само за 1 лев.