Спаначени гнезда с яйца

за 4 порции, 30 мин

Кухня
08:59 - 03 Юли 2024
6411
Спаначени гнезда с яйца

Продукти

1 кг листа пресен спанак

1 скилидка чесън

1 глава лук

2 с.л. зехтин или олио

сол, черен пипер и индийско орехче

4 яйца

 

Приготвяне

Обелените лук и чесън се наситняват. Запържват се заедно в загретия зехтин или олио 1-2 мин. на средна температура.

Прибавя се спанакът и се готви само докато се слегне. Подправя се със сол, черен пипер и индийско орехче. Оставя се да поизстине.

Спанакът се разделя на 4 части. Оформят се с ръце 4 плътни топки.

Подреждат се в тава с хартия за печене. Леко се натискат да станат малко плоски. Оформят се дупка в средата. Счупва се по 1 яйце във всяко спаначено гнездо.

Пече се в загрята фурна на 200 градуса (с вентилатор 180 градуса) около 15 мин. Подправя се със сол и черен пипер.