Спасителят Емил Нешев: Всички реагираха светкавично за детето в Радомир

Един от най-големите проблеми във зимната планина са лавините, а за да се предпазим от тях трябва просто да сме много опитни, да знаем и да се научим. Има курсове, посещавайте ги, хора

Общество
21:00 - 25 Януари 2024
2714
Спасителят Емил Нешев: Всички реагираха светкавично за детето в Радомир

Бързата информация до всички служби е била в основата на това да бъде спасено 4-годишното дете, което снощи изчезна в гориста местност край Радомир. Това обясни пред Нова тв директорът на ПСС Емил Нешев.

Акцията за броени минути обедини силите на полиция, доброволци и планински спасители.

„За много кратко време се оповестиха всички служби, които имат отношение – полиция, Пожарна безопасност и защита на населението, ПСС, спасителният отряд в Перник. Активизираха се доброволци. И наистина нещата се случиха много бързо", заяви Емил Нешев.

Миналата година по данни на ПСС е била рекордна по брой проведени спасителни операции. Според Нешев причините са, че все повече хора излизат в планината.

„Опитът помага на хората да не попадат в такива ситуации. Затова съветваме хора, които са с по-малък опит, но имат голямото желание, нека да ползват от една страна съветите на планинските спасители, от друга страна опитът на планинските водачи. Да, при тях е платено, но те ще ги научат на верните неща, как се правят нещата в планината. Има много специфика в цялата тази работа. Има значение дали е летен, зимен туризъм", обясни Нешев.

Той коментира, че през зимата снежните условия се променят непрекъснато.

„Трябва да се изчаква, да се следи какво се случва в планината и това изисква време и опит, и знания.

Всъщност, един от най-големите проблеми във зимната планина са лавините, а за да се предпазим от тях трябва просто да сме много опитни, да знаем и да се научим. Има курсове, посещавайте ги, хора. Много е важно и много е ценно", каза Нешев.