Спасяваме нашите моряци в Мариупол, когато е „безопасно“

Актуални новини
11:16 - 06 Април 2022
1532
Спасяваме нашите моряци в Мариупол, когато е „безопасно“

Премиерът Кирил Петков заяви, че блокираните български моряци на кораб в украинското пристанище Мариупол ще бъдат изведени веднага, когато има зелен коридор и това е безопасно за тях. Преди началото на днешното правителствено заседание министър-председателят коментира, че плавателният съд се намира в зона, където все още се водят военни действия.

„Има 260 метра от кораба до оградата. В тези 260 метра има и скривалище, където още има реални бойни действия. Тази сутрин е имало стрелби, което означава, че тези метри не са безопасни да бъдат преминати.

В момента, в който този коридор стане зелен, дори временно, и сме сигурни, че нашите моряци могат да бъдат изведени безопасно, имаме пълна организация да бъдат изведени от там“, каза Кирил Петков.

Той увери, че правителството и българските служби следят ситуацията и актуализират информацията на всеки три часа. „Хората са в добро състояние. Имат храна и вода за още десет дни“, отбеляза Петков. Той допълни, че тази сутрин е провел разговор и с капитана на кораба.

„Българското правителство следи този казус много конкретно. Животът и здравето на тези хора е приоритет“, посочи още премиерът.