Спасяват Саакашвили с преливане на кръв

Бившият грузински президент обяви гладна стачка

Новини
15:23 - 23 Октомври 2021
2638
Спасяват Саакашвили с преливане на кръв

На обявилия гладна стачка в затвора бивш грузински президент Михаил Саакашвили снощи е била прелята кръв и сега състоянието му е стабилно.

"Един от показателите на кръвните изследвания на Саакашвили беше лош, затова лекарите в местния затвор и екипът на линейката на Бърза помощ ми помогнаха за преливането, след което състоянието на Саакашвили се стабилизира", каза Николоз Кипшидзе - лекарят на Саакашвили.

Според Кипшидзе Саакашвили трябва да бъде прехвърлен в болница в града, защото "кризата може да се повтори, а в затворническа болница справянето с нея ще е трудно".

Прозападният политик, който на 1 октомври обяви гладна стачка, беше арестуван, след като се завърна в Грузия след многогодишен престой в чужбина.

Заплашват го до шест години затвор, след като през 2018 г. той беше осъден задочно за злоупотреба с власт и потулване на доказателства по времето, когато е бил президент. Той определя обвиненията като политически мотивирани.

53-годишният Саакашвили оглави "Революцията на розите" през 2003 г., която свали от власт дългогодишния грузински лидер Едуард Шеварднадзе. Саакашвили беше президент от 2004 до 2013 г., преди да напусне Грузия и да започне да гради нова политическа кариера в Украйна.

На 1 октомври той беше арестуван и вкаран зад решетките, след като се завърна в родината си в навечерието на парламентарните избори, за да мобилизира опозицията и както каза - "да участва в спасяването на Грузия".

Миналата седмица хиляди негови привърженици излязоха на митинг в Тбилиси с искане за освобождаването му.