Спец съветник на Путин към Рашидов: Ти беше най-добрият министър на културата на България

Михаил Швидкой благодари на българския художник и депутат за ордена "Св. Св. Кирил и Методий“

Топ
13:35 - 21 Януари 2021
1357
Спец съветник на Путин към Рашидов: Ти беше най-добрият министър на културата на България

Председателят на парламентарната Комисия по културата и медиите Вежди Рашидов получи днес благодарствено писмо от Михаил Швидкой, специален съветник на президента на Русия по въпросите на международното културно сътрудничество. В написаното на ръка писмо руският държавник и творец благодари сърдечно за удостояването си от българската държава с орден „Св. Св. Кирил и Методий“ с огърлие, предложението, за което бе направено от Вежди Рашидов. Церемонията по награждаването се състоя на 14 декември в посолството на България в Москва.

Михаил Швидкой се обръща към Вежди Рашидов с думите: „С голяма радост получих високия орден на Република България и няма да крия, че тази награда я дължа на теб – човека и голям художник, който беше най-добрият министър на културата на България и то не само през 21-ви век, тя е доказателство за нашата дружба. Надявам се, че през тази година ще успеем да се видим.“

Михаил Швидкой, който е бивш министър на културата на Русия и ексшеф на Федералната агенция по култура и кинематография, беше удостоен с високия български орден заради изключителните си заслуги за развитието на културните и духовните връзки между България и Русия в последните двайсет години.

„С неговата енергия и съдействие се осъществиха такива важни събития като Традиционните Дни на българската култура в Москва и други руски градове, както и Дни на руската култура в България, театрални фестивали, изложби на ценни български икони в Москва, експозиции на българското пластично изкуство в руската столица, проекта „Нов български роман” за превод на български творби на руски език, големият гастрол на Софийската Опера в Болшой театър, съвместни проекти на български институции с Общоруската държавна библиотека за чуждестранна литература в Москва, представяне на съвременни български писатели в Русия, музикални фестивали и  гостувания на известни български артисти и творци от всички области на културата, голямата българска изложба „Шедьоври на християнското изкуство” в Третяковската галерия," заяви Вежди Рашидов. Той припомни и хуманната мисия на Михаил Швидкой за лечението на големия български режисьор и деец на културата Павел Васев в Москва.