Спецпрокуратурата: Имаме клипове как ученикът от Пловдив прави взривове

16-годишният младеж пращал видеата на вербовчик от "Ислямска държава"

Новини
10:21 - 13 Юни 2019
5822
Спецпрокуратурата: Имаме клипове как ученикът от Пловдив прави взривове

Спецпрокуратурата разполага с комуникация между ученика от Пловдив и вербовчика от "Ислямска държава“, от която ставало ясно, че 16-годишното момче е подготвяло терористичен акт в България, обяви говорителят на институцията Сийка Милева. 

Позицията на обвинението , че момчето е жертва на радикализация остава валидно, уточни прокурорът. 

Обвинението има доказателства - видеоклипове, изпращани от момчето на вербовчика, в които се вижда как приготвя взривни вещества за бомби. 

"Такъв обем от взривни вещества не е намиран и в Европа, каза говорителката. Тя поясни, че прокуратурата ще запази интересите и правата на ученика, но няма да се откаже да поиска от апелативния спецсъд неговото задържане, тъй като има реална опасност за сигурността на голям брой български граждани. Оттук нататък отговорността е на съда, каза Милева и не се съгласи с медийни публикации против прокуратурата и службите за сигурност. 

"От друга страна обаче стоят интересите на българските граждани. Намерени са взривни вещества и устройства в дома на обвиняемия несъпоставими с нито един казус от новата история на България", каза Милева и уточни, че родителите на момчето не са знаели какво има на тавана в дома им.

Прокурорът разкри, че родителите на момчето са помогнали на разследващите за случая. Разкритието, че тийнейджърът има общо с „Ислямска държава“ обаче не дошло от тях.

При закрити врати днес трима апелативни съдии ще решават за окончателната мярка за неотклонение на 16-годишния.