16-годишният "терорист" е жертва не на исляма, а на държавата

Всички се провалиха в наказателната акция срещу хлапето от Пловдив

Коментар
13:45 - 11 Юни 2019
6189
16-годишният "терорист" е жертва не на исляма, а на държавата

Ако 16-годишната ви дъщеря се прибере един ден от училище и сърцераздирателно заплаче, че не щеш ли, е забременяла от Гошко от 11-а клас, какво ще направите? Ще й ударите два шамара, ще й дадете пари за аборт, ще гледате преждевременно появило се внуче? Ще се срамувате ли от обществото? Ще искате ли медиите да пишат за вас, за нея, да съобщят името й? Надали.

Питам се обаче, ако 16-годишният ви син, който иначе е отличник и ви е носил само радости досега, започне твърде дълго да мълчи в стаята си, спре да излиза с приятелите си и дори няма гадже, за което да мисли, а вместо това комуникира по цели дни и нощи с непознати джихадисти-вербовчици, "посвещаващи" го в изродения ислям на съсипалите Палмира, на поробилите язидските момичета, на убилите стотици в Европа, какво ще последва? Шамари? Бой? Крясъци? Пращане в интернат? Такива "съвети" получиха родителите на момчето, изтипосано с името си и адреса си пред цяла България, паднало жертва на терористите от "Ислямска държава", без самият той въобще да разбира в какво се замесва. Задочно разбирачи от политически сили, бивши ченгета и рой журналисти започнаха надпревара през телевизора кой ще даде най-точна оценка за възпитателните методи на тези майка и баща и кой ще отсъди най-строго за делата им. Без да се замислят - ами ако това беше или е тяхното дете? 

На 16 години момчетата от "ротата" на престъпника Джоузеф Кони в Уганда отдавна са се научили как да взривяват боеприпаси и как да стрелят "на месо" с калашници. Някои момчета на тази възраст в родината на "Ислямска държава" - Сирия, вече боравят не само с експлозиви, но и са завършени камикадзета, снабдени с колани, натъпкани с пирони и сачми и в ръцете си сами са готови да натиснат детонатора. 

"Нашето" момче не е такова. То е едно объркано българче, залитнало по "романтичната" смесица от забранени вещества и сбъркана идеология, което безспорно има повече мисъл в главата си, отколкото връстниците му, пафкащи наргиле след даскало на Главната. И това момче, което можеше след 2 години да има нормален абитуриентски бал, въпреки кратковременното си объркване, причинено от свободния достъп до социалните мрежи, ако България не беше решила да го посочи, да го вдигне с ръце към стената и да го застреля. Както застреля родителите му.

Хулиганът, потенциалният джихадист, терористът, заплахата за националната сигурност, получи нулева защита от органите на реда, от разследващите, от медиите, от близките си. Неговата стая беше снимана и показана на всички. Субстанциите, които е бил инструктиран да ползва от истинските и доказаните атентатори, бяха "зуумнати" - да не би да има скрито покрито и така че всяко друго хлапе, навлизащо тепърва в комуникация с джихадисти, да види в детайли точно какво трябва да си купи и как да го обърка. Инициалите му не бяха променени, а напротив - бързо бяха напипани и разкрити от жадните за сензации. Училището му, класът му, домашният му адрес, родителите му, техните фирми и живот бяха доволно изтипосани - да се знае и да не се забравя.

Какво от това, че едно семейство ще бъде разбито? Какво като има назначен психолог за работа с момчето? Какво като е разкрит един канал за общуване и вербовка от ислямисти? Цялата държавна работа по този случай трябва да бъде описана до най-дребната подробност, да се даде на хроникьори и учени, да се издаде книга и да се озаглави: "Как не се прави" и да се учи задължително от всички полицаи, агенти на ДАНС, барети на ГДБОП, прокурори, следователи и журналисти. Защото вместо цялата тази показност срещу една жертва на 16 години, държавата трябваше да отдели ресурс да бъде поне веднъж ход напред. Комунистическото "намалено поведение" никога не си е тръгвало. Най-добре да бяхте показали момчето, не само стаята му, да го бяхте подстригали нула номер и да го бяхте разстреляли като един абсолютен престъпник. И него, и родителите му. Това семейство е наказано, търсете следващото. 

И ако 16-годишната дъщеря на някой от онези дебили, които се "похвалиха" с работата си покрай "радикализирания" ученик в Пловдив, със сълзи на очи му съобщи, че Гошко от 11-а е виновен за двете й черти, да бъде така добър да си тегли сам куршума. Защото шамарите и за него, и за нея, ще са закъснели.