Спецпрокурор: Тръмп  не е заговорничил с Русия

Срамно е, че трябваше да понеса това разследване, обяви US президентът по повод доклада за руската намеса в изборите

САЩ
08:11 - 25 Март 2019
1872
Спецпрокурор: Тръмп не е заговорничил с Русия

Американският президент Доналд Тръмп обяви, че е бил напълно оправдан в разследването за руска намеса в изборите през 2016 г. Специалният прокурор на САЩ Робърт Мълър след двегодишното си разследване не откри доказателства американски представител или човек от кампанията на Тръмп съзнателно да е заговорничил с Русия, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Дългоочакваният доклад бе кулминация по тема, която доминираше Вашингтон близо две години. Oт него става ясно, че е не е имало координация между щаба на Тръмп и Москва в заговор за оказване на помощ за спечелване на изборите за Белия дом.

Мълър обяви в петък, че е приключил разследването, което имаше за цел да проучи твърденията, че хора от екипа на Тръмп, а може би и самият той, са установили връзки с Русия, търсейки помощ за спечелване на президентските избори.

В 4-странично резюме министърът на правосъдието и главен прокурор Уилям Бар цитира Мълър, според когото разследването не е констатирало, че Тръмп е извършил престъпление, но и не го оневинява.

Мълър предаде доклада си на министъра на правосъдието, както изисква законът. Лидерите на демократите в Конгреса веднага изразиха недоволство и настояха да бъде публикуван целият доклад, а не само резюме от изводите в него.

"Няма Сговор, няма Възпрепятстване, Пълно и Цялостно оневиняване, ДА ПАЗИМ ВЕЛИЧИЕТО НА АМЕРИКА", написа президентът в Туитър, след като министърът на правосъдието и главен прокурор Уилям Бар изпрати в Конгреса писмо с резюме от доклада на Мълър.

"Честно казано е срамно, че вашият президент трябваше да понесе всичко това, което започна още преди да бъде избран", заяви Тръмп във Флорида, преди да се качи в президентския самолет за Вашингтон. "Америка е най-великото място на Земята", добави той.

Говорителката на Белия дом заяви, че констатациите на Министерството на правосъдието напълно оневиняват президента на САЩ, а адвокатът на Тръмп - Рудолф Джулиани, каза, че прочетеното в резюмето на Бар е "по-добро от очакваното".

Мълър е изследвал и въпроса дали Тръмп се е опитал да възпрепятства правосъдието и по този въпрос не е даден точен отговор.

Поддръжниците на Тръмп виждат в последните развития победа и по думите на съветника на Белия Дом Келиян Конуей „подарък“ за изборите догодина.

От своя страна демократите настояват за пълен достъп до разследването. Лидерът на демократите в Сената Чък Шумър и спикерът на Камарата на представителите Нанси Пелоси казват, че в обобщението на разследването, представено от министъра на правосъдието Уилям Бар има повече въпроси, отколкото отговори.

Демократът Джери Надлър, който е председател на Правната комисия към Камарата на представителите обяви, че в близко бъдеще може да призове Бар да даде показвания пред Конгреса. 

Това поставя началото на дълга битка между Конгреса и Белия дом за оповестяване на пълното разследване и придружаващите го доказателства.

Работата на специалния прокурор Мълър доведе до повдигане на обвинения срещу 34 души. Сред тях бяха и някои от орбитата на Тръмп, които ще излежават присъда си в затвор.