Спешните медици: Затегнете мерките, на предела сме

Болниците ще се препълнят отново при над 4000-5000 заразени на ден, заяви д-р Десислава Кателиева

Новини
12:52 - 08 Март 2021
923
Спешните медици: Затегнете мерките, на предела сме

Спешните медици апелираха към държавата да затегне мерките. Ние сме на предела на силите си, ако се стигне над 4000-5000 пациенти в лечебни заведения на ден, ще се препълнят болниците отново, заяви д-р Десислава Кателиева от Националната асоциация на работещите в Спешната медицинска помощ.

Асоциацията на спешните медици отправи апел до политиците и до обществото за незабавно затягане на мерките.

Това се дължи на данните за все по-бързо разпространение на новите щамове на коронавируса, запълнените легла в голяма част от болниците в страната и острия ръст на новозаболелите. Защо се стигна до апел от страна на спешните медици?

Ние имаме нашия урок от изминалата една година, в която се сблъскахме с Ковид-19. 16% от тестваните пациенти са с вируса, което е висок ръст, заяви д-р Кателиева.

Тя отбеляза, че предизборната кампания означава събирания, а хората имат усещането, че вирусът не е сред нас.

По думите ѝ сякаш сме забравили, че заразата съществува.

"Ако се стигне над 4000-5000 пациенти в лечебни заведения на ден, ще се препълнят болниците отново. На каква цена ще се разкриват легла - ще е за сметка на натоварване или затваряне на други отделения. Не се спазват мерки, не се носят маски", каза д-р Кателиева. 

Според нея трябва да се ограничат събиранията на хора, особено там, където учените са доказали, че заразата се предава лесно.

"Лично аз се разболях и се наложи да се пренасочват колеги, излязох от строя за дълго време. Трудно се работи. Трудно е да кажеш, че си загубил близки - искаме това да спре и да има легла за всички пациенти", обясни тя.

"Това беше най-големият ми кошмар в 25-годишната ми практика - да пренасочвам пациент с дихателна недостатъчност от една болница в друга, защото няма къде да го приемем", добави медикът.

"Ние сме на предела на силите си и няма кой, няма ресурс от медици. Ако вървим с тези темпове - за 3 месеца 50 000 ваксинирани, не виждам кога ще стигнем нивото от 4 млн., които ще спрат ситуацията", каза тя.

Лекарката припомни, че не редно болен човек да се ваксинира. Подчерта, че след няколко месеца ще се ваксинира, след спадане на антителата в организма ѝ.