Спешно избраха нов шеф на Фонд „Земеделие”

Васил Грудев замени подалия оставка по "лични причини" Живко Живков

Новини
16:27 - 19 Юли 2019
5952
Спешно избраха нов шеф на Фонд „Земеделие”

На свое заседание Управителният съвет на Държавен фонд „Земеделие“ избра ново ръководство на Фонда. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на земеделието, храните и водите. За изпълнителен директор на ДФЗ е избран Васил Грудев.

Грудев сменя Живко Живков, след като последният напуска по лични причини, както вече по-рано Lupa.bg съобщи. Неофициално обаче Живков си тръгва заради грандиозния корупционен скандал, който тресе Фонд "Земеделие". Във вторник Специализираната прокуратура арестува шестима висши служители от разплащателната агенция по подозрение, че са намесени в схема за източване на европейски средства с алкохолния олигарх от Карнобат Миню Стайков. Публичните арести във Фонд "Земеделие" са накарали новия земеделски министър Десислава Танева да поиска и съответно да получи оставката на Живко Живков, разкриват запознати с историята.

Новият директор на Държавен фонд "Земеделие" Васил Грудев е със солидна визитка. От април 2006 г. до август 2013 г. Васил Грудев заема различни позиции в Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ). От април 2006 г. до декември 2008 г. е експерт в отдел „Директни плащания на площ“. През декември 2008 г. става главен експерт в същия отдел. В периода 2009-2011 г. е началник на отдел „Технически инспекторат“.

От  август 2011 г. до август 2013 г. е заместник-изпълнителен директор на Държавен фонд „Земеделие“, а от септември 2013 г. до ноември 2013 г. заема длъжността изпълнителен директор на ДФЗ. В периода  август-ноември 2014 г. е министър на земеделието и храните в служебното правителство на Георги Близнашки. От ноември 2014 г. до януари 2017 г. е заместник-министър на земеделието и храните.

Управителният съвет на ДФЗ прие подадената от Живко Живков молба за освобождаване от поста изпълнителен директор. В мотивите за решението си Живков посочва, че иска да бъде запазен имиджа на ДФЗ.

УС прие и оставката на заместник-изпълнителния директор Калоян Костадинов. На заседанието бе освободен и заместник-изпълнителният директор Георги Динев.

УС избра за заместник-изпълнителен директор Иван Капитанов. От 2017 г. до момента той  е заместник председател на Съвета на директорите на Пристанище Бургас ЕАД. От 2014 до 2017 г. е председател на съвета на дружеството. От април 2011 г. до ноември 2013 г. е  бил заместник-изпълнителен директор на ДФЗ. Работил е от 2002 г. до 2011 г. в Министерство на финансите като държавен експерт в дирекция „Финанси на реалния сектор“.