Спете спокойно, Кирил Петков не е гей

Новини
18:00 - 26 Януари 2022
22460
Спете спокойно, Кирил Петков не е гей

Мнозина вероятно не са заспали спокойно снощи, разтревожени от завихрилата се буря в социалните мрежи и медиите покрай една публикация във фейсбук профила на премиера Кирил Петков, изчезнала мистериозно само минути по-късно.

Изтрито или не, за по-малко от 30 минути публикуваното веднага набра изключителна популярност в социалните мрежи.

В скрийншот от публикация в Туитър на еврокомисаря Валдис Домбровскис, поздравяващ решението на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие да започне дискусии с България, бдителни забелязаха

6 притеснителни буквички в горния ляв ъгъл на изображението – grindr.

За броени минути целокупното население научи, че това е името на най-използваното гей приложение в света. Което пък веднага провокира въпроса „гей ли е премиерът, че използва подобни апликации на телефона си?”.

А други пък мигновено побързаха да сложат недвусмислени квалификации, все едно светът не познава премиери гейове. Имаме си такъв в съседска Сърбия – Ана Бърнабич е открита лесбийка. От това не изглежда комшиите кой знае колко да страдат. Още пò на запад пък е премиерът на Люксембург Ксавие Бетел, който дори има официален брак с партньора си.

Грайндър, както е правилното име на приложението, е взело името си от английския глагол grind, което преведено означава смилам, меля, лъскам, стържа, счуквам.

И мнозина вчера се опитаха да „смелят” министър-председателя на България, обвинявайки го, меко казано, че мами съпругата си и децата си и че води двойствен живот.

По-правдоподобна изглежда версията някой не особено бдителен чиновник, занимаващ се с икономически въпроси, в бързината да е споделил скрийншот от публикацията в Туитър, без да забележи издайническия надпис.

А друг, който администрира фейсбук профила на премиера, въобще не е обърнал внимание какво точно качва на стената на Кирил Петков. Възможно е и човекът да е един и същи и е много вероятно същият този човек да е потребител на гей апликацията. Със сигурност въпросният индивид сега си скубе косите.

Така че спете спокойно, премиерът не е гей. Но някой от близкото му обкръжение със сигурност е.

От създаването му през 2009 г. Grindr бързо се налага като най-използваното приложение за гей запознанства, особено в Европа, Азия и Северна Америка – с около 20 милиона активни месечни потребители. Такъв е и статутът му в България. Не е известно точно колко нашенци го използват – подобни статистики не са достъпни. Сред по-известните родни потребители на апликацията са Иво Димчев и Азис, като за последния не е сигурно дали някой не злоупотребява със снимките му. Създаването на фалшив акаунт (познато и като кражба на самоличност) във въпросното приложение не е особено трудно, въпреки че има опция за докладване на подобни злоупотреби.

През годините Grindr многократно е бил разследван за по-сериозни злоупотреби – примерно продажба на лични данни.

Информацията е изключително чувствителна, защото съдържа снимки, физически данни, възраст, пол, локация, данни за ХИВ статус (посочват се по желание) и т.н. Точно заради такъв теч миналата година Норвегия наложи една от най-солените глоби на приложението – 6,5 милиона евро, заради нарушение на европейския регламент, познат като GDPR, и предполагаема продажба на лични данни на поне 135 рекламодатели. Интересното в случая е, че Норвегия не е член на ЕС.

Известни са и поредица от криминални случаи в света, когато потенциални жертви на престъпления от омраза – изнудвания, обири и дори убийства, са набелязвани целенасочено в Grindr.

Няколко години след създаването му приложението беше придобито от китайски инвеститори, което събуди още по-големи тревоги по отношение сигурността на информацията. Затова тогавашният президент Доналд Тръмп нареди сървърите, които обработват и съхраняват личните данни, да се позиционират на територията на САЩ, а най-добре собствеността отново да стане американска. Американският президент тогава окачестви китайската собственост върху гей приложението като заплаха за националната сигурност. През 2020 г. китайският инвеститор е заявил готовност да се раздели със собствеността върху приложението, но каква е тя в момента е трудно да се установи.

Главната аудитория на Grindr са мъжете, които правят секс с мъже, основно гейове и бисексуални, търсещи бързи свалки.

Приложението работи на базата на географската локация – колкото по-нагоре в списъка е даден потребител, толкова по-близо е той географски. Понякога дистанцията е указана и съвсем точно. От мерки за сигурност тази информация може и да не се показва.  

Парадоксално, но въпреки, че се анонсира като гей приложение, потребителите на апликацията не може да посочат сексуалната си ориентация.

Може обаче да се индикира полова идентичност (т.нар. джендър), а дори може и да се измисли някаква нова и съвсем непозната до момента. Приложението е достъпно и за жени, но поне в България не изглежда да има някаква значима подобна употреба.