Спират доставките на 13 медикамента

Сред тях са антибиотикът „Макропен“ и антидиабетното лекарство „Оземпик“

Новини
17:37 - 12 Октомври 2023
8145
Спират доставките на 13 медикамента

13 са медикаментите, за които през миналата седмица в ИАЛ е подадено уведомление за прекратяване на доставките. Сред тях са антибиотикът Макропен, три медикамента за химиотерапия, от които обаче единият ще бъде заменен с друга форма на същия производител, отново спират доставките на Оземпик и на Метфогама, както и на Ангал, Хексалгин за деца и Деган.

Това става ясно от седмичната справка, която Министерството на здравеопазването предоставя на парламентарната здравна комисия.

Макропен е антибиотик от групата на макролидите и действа, като потиска растежа на бактериите. Той е предназначен за лечение на инфекции на дихателните пътища, инфекции на кожата и подкожната тъкан, някои инфекции на пикочо-половите пътища, за лечение и профилактика на дифтерия и коклюш и за лечение на някои видове диария. Често се предписва на пациенти със свръхчувствителност към пеницилин. Словенската компания Novo Mesto преустановява доставките за България и на двете му форми - Макропен 400 мг х 16 Макропен 175 mg/5 ml гранули за перорална суспензия х115 мл от 1 декември по маркетингови причини.

По същите причини словенските производители от 1 ноември спират окончателно доставките на Meaxin 100 mg film-coated tablets x 120 за лечение на хронична миелоидна левкемия и остра лимфобластна левкемия. От 15 ноември за постоянно се преустановяват доставките и на Calquence 100 mg hard capsules x 56 на AstraZeneca AB за лечение на хронична лимфоцитна левкемия, също по маркетингови причини.

Окончателно спират доставките на Methotrexat ''Ebewe'' 2,5 mg tablets x 50 и на Methotrexat ''Ebewe'' 5 mg tablets x 50, използвани за лечение на остър ревматоиден артрит при възрастни пациенти, тежък псориазис, тежък псориатичен артрит при възрастни пациенти и като поддържаща терапия при остра лимфоцитна левкемия. От Ebewe Pharma обаче съобщават, че причината за спирането на доставките е в преминаване на блистерни опаковки по 30 таблетки.

Антихеморагичното средство Ковалтри прах и разтворител за инжекционен разтвор 500 IU на Bayer пък по маркетингови причини от 1 април 2024 г. ще бъде заменено с лекарствен продукт със същото търговско наименование, количество на активното вещество и лекарствена форма, но с обем на първичната опаковка 5 ml. Със същата опаковка ще бъде заменен и Ковалтри прах и разтворител за инжекционен разтвор 1000 IU, но още от 30 ноември.

По маркетингови причини от 31 януари 2024 г. AstraZeneca преустановява окончателно доставките у нас на лекарството за лечение на диабет тип 2 - Byetta 10 micrograms solution for injection in pre-filled pen 2,4 ml x 1.

В периода от 29 септември до около 23 октомври временно са преустановени доставките на медикамента Метфогама поради намален капацитет на производителя на крайния продукт. От Ново Нордиск пък предупреждават, че заради поради повишено търсене на Ozempic 1 mg solution for injection in pre-filled pen 3 ml от 3 до 28 ноември ще има забавяне на регулярната месечна доставка.

Заради завишено търсене има забавяне на доставките на таблетките за гърло ANGAL HONEY 5 mg/1 mg и на Hexalgin for Kids 500 mg/ml oral drops, информират от Sandoz. Лекарството срещу повръщане Деган също е с нарушен ритъм на доставките заради завишено търсене.

През изминалата седмица общо 16 лекарствени продукта са включени в списъка на Системата за електронно проследяване (СЕСПА), а 12 са изключени от него.

В ИАЛ са подадени сигнали за недостиг на три медикамента. Бетасерк, който се използва за лечение на Мениерова болест в опаковка 16 mg tablets x 60 и 24 mg tablets x 20 е с планирани доставки през октомври, ноември и декември 2023 г., а Бетасерк 24 mg orodispersible tablets x 20 ще бъде доставен през ноември 2023 г. От ИАЛ подчертават, че на 7 септември е депозирано уведомление за временно преустановяване на продажбите от 31 август по производствени причини и забавяне на планирани доставки. За имуносупресора Certican tablet 0.5 mg и Certican tablet 0.25 mg на 5 септември е депозирано Уведомление за временно преустановяване на продажбите от 25 септември до декември 2023г. също по производствени причини. Няма обаче информация от производител за липсващия на пазара медикамент за хипертоници Bisogamma 5mg и Bisogamma 10 mg.