Спират круизите от Лондон до Дубай

Морската агенция на САЩ съветва търговските кораби, предварително да изпращат плановете си за транзит

Свят
14:26 - 08 Август 2019
6892
Спират круизите от Лондон до Дубай

Най-големият круизен оператор във Великобритания спира бизнеса в Персийския залив поради напрежението в региона.

Круизите на P&O, една от най-големите круизни компании в Обединеното кралство, преустановиха експлоатационните си обиколки в Персийския залив предстоящата есен и зима поради опасенията относно скорошните арести на кораби, плаващи под флага на Обединеното кралство от Иран, заяви президентът на компанията Пол Лъдлоу в сряда.

„Повишеното напрежение в региона, предизвикано от атаките срещу танкери в проливите и задържането на танкер с британски флаг от иранските власти, означава, че като британска компания, не е препоръчително да поддържаме планираните круизи до Дубай и Програмата за Арабския залив през този есенно-зимен сезон. Ето защо ние предприехме необичайната стъпка за изтегляне на круизите от региона за предстоящия сезон ", съобщи Спутник.

Всички съществуващи резервации ще бъдат анулирани и напълно възстановени на клиентите, докато не бъдат организирани нови круизи, добавиха от компанията.

 

В същото време морската агенция на САЩ съветва търговските кораби под флага на САЩ, предварително да изпратят плановете си за транзит на американските и британските военноморски власти, ако възнамеряват да плават във водите на Персийския залив след редица инциденти с танкери, включващи Иран, съобщава "Ройтерс".

"Засилената военна активност и засиленото политическо напрежение в този регион продължават да представляват сериозна заплаха за търговските кораби", съобщава американската морска администрация.

Корабите трябва също да предупреждават Пети флот на ВМС на САЩ и Морските търговски операции на Обединеното кралство в случай на инцидент или подозрителна дейност. Издадено е предупреждение, че могат да се сблъскат с намесата в техните глобални системи за позициониране.

Великобритания заяви в понеделник, че се присъединява към САЩ в мисия за морска сигурност в Персийския залив, за да защити търговските кораби.