Спор за ул. "Шишман" разкри мераците на Трайчо да е кмет на София

Изгорелият на плажа в Катар бивш енергиен министър влезе в задочно пререкание с Борис Бонев

Политика
12:50 - 15 Ноември 2022
5076
Спор за ул. "Шишман" разкри мераците на Трайчо да е кмет на София

Спор за това дали емблематичната улица "Иван Шишман" в идеалния център на София да бъде пешеходна или да остане отворена за автомобили, а само през лятото да се затваря за арт събития, разкри мераците за кметския стол на столицата за вота догодина. При това между двама от сочените за най-вероятни претенденти в бъдещата надпревара - независимия (все още - б.р.) Борис Бонев от гражданската платформа "Спаси София", и настоящия управляващ район "Средец" Трайчо Трайков, част от Демократична България. 

Това не е първата размяна на реплики между двамата. В края на миналата година те се сдърпаха по абсурден повод - кой от кого научил за липсващата документация за заведенията около Народния театър. В крайна сметка Трайков и Бонев се сдобриха - и си обещаха да работят заедно в именно на махането на незаконни обекти. Но явно за кратко. Защото съдбата на ул. "Шишман" отново ги изправи на нож: 

Тази сутрин от "Спаси София" публикуваха снимка с послание за "Шишман", че дългият й ремонт де факто е бил използван от живущите наоколо, за да я превърнат в изцяло пешеходна.

"Хората вече превзеха пространството, въпреки незавършения ремонт в първия малък участък. И става ясно, че няма транспортен колапс, фалирали бизнеси, недостъпни домове.

Напротив - улицата е по-спокойна, тиха, просторна и безопасна. Ако се сложат няколко дървета, пейки и осветление и съвсем ще блесне. 50-те паркоместа могат да бъдат компенсирани ако най-накрая се премахнат незаконните служебни места на четирите министерства в близост. Нужно е само Общината да събере смелост и да въдвори ред. Tака всички ще спечелят - живущите, бизнесът и посетителите", пишат от гражданската платформа на общинаря Бонев. 

Трайков обаче смело отговаря: 

"Въпрос на подход. Ако кажеш - това е целта, това са проблемите, това са решенията - нещата стават. Ако кажеш my way or no way - няма как", с което дава да се разбере, че явно на "Московска" 33 е имало тропане с крачета - вероятно от страна на Бонев. 

Изгорелият на плажа в Катар бивш мегиминистър във втория кабинет на Бойко Борисов Трайков е сочен за един от най-вероятните кандидати за кмет на столицата от ДБ, заедно с Георги Илиев, който оглавява район "Слатина". Бонев пък търси подкрепа от градската десница и "Продължаваме промяната", за да се яви за втори път като претендент за стола на настоящата градоначалничка Йорданка Фандъкова. 

Общинарят отговаря на Трайков така по повод придвижването на документацията за оформянето на "Шишман" като изцяло пешеходна, за което от "Спаси София" от повече от година апелират: 

"Отдавна сме дали всички възможни решения - както публично, така и институционално към Столична община. Нищо от това не е започнато да се прилага. Отговорните управници работят и действат към резултати в полза на всички, а не бездействат.

Срамно е един толкова ясен и лесен казус да се влачи толкова години, докато други градове, включително и български, правят огромни смели крачки напред".