Спряха социалната мрежа Х в Бразилия

Любопитно
13:12 - 31 Август 2024
622
Спряха социалната мрежа Х в Бразилия

Спирането на социалната мрежа Х на Илън Мъск в Бразилия е вече факт, пише Франс прес, след като съдия от Върховния съд нареди преустановяването на достъпа до платформата.

Съдията от Върховния съд Алешандри ди Мораеш нареди блокирането на Х в рамките на 24 часа след продължила месеци правна битка с технологичния магнат и милиардер заради разпространяването на дезинформация в най-голямата държава в Южна Америка.

Мораеш издаде решението си след като Мъск отказа да определи свой юридически представител в Бразилия, след като, по думите на Мъск, предишният е бил заплашван от Мораеш с арест, за да приложи принудително "нарежданията за цензура".

Глоба от 9000 долара грози опиталите да избегнат забраната, използвайки например VPN. От днес достъпът до Х, познат преди като Туитър, не е възможен за някои потребители.

При опит да се влезе в сайта се изписва съобщение, приканящо страницата да бъде презаредена.

Мъск, чиято собственост са още компаниите за електромобили Тесла и авиокосмическа корпорация SpaceX, реагира гневно, като определи Мораеш като "зъл диктатор, правещ се на съдия" и го обвини в опит "да унищожи демокрацията в Бразилия".

 Мъск е обект на отделно разследване за предполагаема схема за използване на публични средства за кампании за дезинформация в полза на бившия крайнодесен президент Жаир Болсонаро.

X има над 22 милиона потребителя от Бразилия, пише Франс прес.