Спряно е настаняването на възрастни в дома в Горско Косово

В заведението не са спазени стандартите и критериите за местоположение и материална база, обясни шефът на социалната агенция Румяна Петкова

Общество
10:18 - 24 Януари 2020
2274
Спряно е настаняването на възрастни в дома в Горско Косово

Нарочната проверка, разпоредена от социалната министърка Деница Сачева на Агенцията за социално подпомагане, препотвърди констатациите на омбудсмана за изключително лошите условия на живот в Дома за пълнолетни лица с деменция в село Горско Косово. Това обяви омбудсманът Диана Ковачева по време на третото редовно заседание на Съвета за наблюдение по Закона за хората с увреждания.

След направена проверка, на 2 януари т.г. националният обществен посредник сезира главния прокурор за изключително тежки условия в дома, нарушени човешки права, както и за високия процент на смъртност в него. Това съобщиха от пресцентъра на омбудсмана.

Представяне на ситуацията в специализираните институции за хората с деменция – конкретни изводи и резултати след проверката на омбудсмана в Горско Косово бе първа точка в дневния ред на заседанието на Съвета за наблюдение. Доц. Ковачева запозна членовете му с констатациите на експертите на институцията и представи отговора на изпълнителния директор на социалната агенция Румяна Петкова, получен в институцията ден по-рано.

От него става ясно, че от 8 януари т.г. със заповед е преустановено настаняването на нови лица в социалната услуга.

 „Предстои изследване на желанието на потребителите на дома за преместване на част от тях в други специализирани институции за хора с деменция. При нежелание от страна на потребителите, АСП поетапно ще намалява капацитетът на социалната услуга до достигане на капацитет от 30 места“, пише в отговора си АСП.

„Предвид лошите битови условия, АСП ще предложи ДПЛД в село Горско Косово, община Сухиндол, да бъде включен във втория План за действие за изпълнение на Националната стратегия за дългосрочна грижа за закриване, чрез изграждане на центрове за грижа за настанените лица и извеждане на всички потребители“, се казва още в писмото.

Изпълнителният директор на АСП информира, че в резултат на проверката е констатирано, че капацитетът на дома е от 60 места, като действително заетите към деня на извършването й са 58 – като едно лице е било в домашен отпуск.

Петкова обяснява, че в ДПЛД в село Горско Косово не са спазени стандартите и критериите за местоположение и материална база, не е осигурена възможност за ползване от всяко настанено там лице на спални помещения, на помещения за хранене и на санитарни възли с улеснен достъп до тях.

„Броят на спалните и санитарните помещения е недостатъчен спрямо броя на настанените лица, спалните помещения не са мебелирани и оборудвани по подходящ начин, съобразно установените потребности и личния избор на потребителите, мониторинговата система за повикване не функционира“, е изводът на АСП.

Същевременно омбудсманът информир, че домовете, в които се настаняват хора с деменция, в повечето случаи са отдалечени от населените места, трудно достъпни, което препятства медицинските грижи, включително осигуряването на спешна медицинска помощ и специализирана такава, каквато е рехабилитацията.