СРАМ: Адвокатите се дърлят за членски вноски и почивни бази

Заседанието на софийската колегия се е превърнало в махленска свада за пари

Общество
13:39 - 29 Януари 2023
5790
СРАМ: Адвокатите се дърлят за членски вноски и почивни бази

Увеличение с цели 50%, събранието да отмени решението“, „това са само 6 лв. отгоре на месец“, „ние се минахме, платихме високите вноски, защо сега да ги намаляваме“, „с „Лозенец“ почнах, явно с „Лозенец“ ще се пенсионирам“, „Лозенец“ е дупка, в която затъваме, да я продадем“, „не сме туристическа агенция“.  

Това бяха само част от репликите на Общото събрание на Софийската адвокатска колегия (САК) в събота, в което очаквано в център на дискусията се превърна гласуваното на 11 януари 2023 г. от Софийския адвокатски съвет увеличение на месечната вноска на адвокатите от 12 лв. на 18 лв. от 1 юли 2023 г. А за пореден път основна тема беше и управлението на почивните бази на колегията в Лозенец и на Витоша, съобщава специализираната правна медия "Лекс.бг". 

Това е първото увеличение на вноската от 10 години насам. Следва да се припомни, че членският внос към САК от 2001 г. до 2011 г. е бил 10 лв. месечно. За кратко от март 2011 г. до септември 2012 г. е 8 лв., а от 1 септември 2012 г. до момента е 12 лв.

За сравнение може да се посочи, че единствено бургаските адвокати плащат по-малко от софийските – 10 лв. В Благоевград се дължат 15 лв. месечна вноска и 3 лв. вноска за създаден фонд „Подпомагане на адвокати“, във Варна – 15 лв., във Велико Търново – 20 лв., във Видин – 20 лв., във Враца – 20 лв., в Габрово – 25 лв., в Кърджали – 30 лв., в Монтана – 20 лв., в Перник – 30 лв., в Плевен – 15 лв., в Пловдив – 20 лв., в Русе – 20 лв., в Сливен – 17 лв., в Смолян – 15 лв. + 2 лв. за подпомагане, в Стара Загора – 20 лв., в Търговище – 20 лв., в Шумен – 20 лв. и в Ямбол – 20 лв.

Решенията за размера на членския внос по закон се вземат от адвокатския съвет, но някои от адвокатите, дошли на събранието, поискаха то да го отмени. След дълга дискусия обаче бюджетът на колегията за 2023 г., в който е заложено увеличението, беше приет със 112 гласа „за“, 59 „против“, 8 „въздържал се“.

Председателят на колегията Стефан Марчев посочи, че са направени множество икономии – от 37 на 29 е намален броят на служителите на колегията, счетоводството е възложено на външна фирма, а освен това е решено да не се купува автомобил, а да се наемат такива, според конкретната нужда – за представителни цели, за пренос на материали и т.н. Всичко това е спестило много разходи. С това колегията е успяла да компенсира натрупания дефицит от предходния мандат, но въпреки това, заради високата инфлация и скачането на всички цени, няма как да се избегне увеличаването на членския внос.

„Предвиденото увеличение от 1 юли 2023 г. цели да балансира бюджета на САК, като регулярните и предвидими в най-голяма степен приходи – приходите от членски внос, да повишат относителната си тежест в бюджета на колегията. Като резултат общото увеличаване на приходите в бюджета ще даде възможност да се покриват повишените на база на инфлацията разходи за издръжка на колегията и за заплащане на консумативи, заплати, ремонти и поддръжка на сградния фонд, така че да не се ползват натрупаните като резерв средства на колегията“, изтъкна Марчев.

Колегата му в съвета Жана Кисьова посочи, че броят на членовете на САК намалява и вместо 6200 адвокати, плащащи вноски (без възрастните и адвокатките в майчинство), ще има 5600. „Много колеги се отписват, за да започнат държавна работа или по трудово правоотношение“, каза тя.

Марчев съобщи, че съветът е гласувал намаление на встъпителните вноски за младшите адвокати. Заради него планираните приходи от встъпителни вноски ще са с 30 950 лв. по-малко. Съветът е приел от 1 февруари 2023 г. да бъде намален размерът на встъпителната вноска за младши адвокати и адвокати със стаж до 2 години от 1550 лв. на 800 лв. Останалите са непроменени – за юристите със стаж от 2 до 5 години сумата е 1850 лв., за тези със стаж от 5 до 10 години – 2450 лв., а за тези с над 10 години стаж – 3050 лв.

„Свели сме разходите до минимум, от тук нататък просто няма накъде. Увеличението на месечната вноска ще осигури дългосрочна стабилност на колегията“, каза Марчев.

Адвокат Никола Тодев обаче заяви, че е против да се намаляват встъпителните вноски за младите адвокати. 

„Какво значи – който се е минал, се е минал и е платил големите пари?“, заяви той.

Колегата му Маринела Ашикова обаче подкрепи намалението, като посочи, че високата встъпителна вноска на практика е имуществена преграда пред младите юристи да се впишат като адвокати.

Адвокат Константин Василев подкрепи увеличението на месечните вноски, като напомни, че само преди месеци бяха увеличени минималните хонорари с от 30 до 100%. „Това дава възможност да дадем 5 или 10 лева повече на месечна база“, каза той и заяви, че намаляването на броя на адвокатите е нормално, тъй като в професията трябва да останат тези, които са се доказали със знания и опит. Подкрепа за увеличението изразиха и Велислав Величков, и Александър Пелев.

Както на почти всички събрания през последните години, така и на това, темата с базите на САК в Лозенец и на Витоша, от които колегията е на загуба, стана централна тема. 

„Мисля, че ще се пенсионирам с Лозенец и Витоша, ами продайте ги“, възкликна адвокат Величков и изтъкна, че не е работа на адвокатурата да се занимава със стопанисване на туристически имоти.

Колегата му Александър Пелев пък предложи да се въведе диференцирана цена за почивните бази не само за адвокати и външни лица, но по-скъпо да плащат и адвокатите от други колегии и въобще те да се предлагат активно на пазарен принцип, за да се избият разходите.

Бойко Войнов от Контролния съвет на колегията обаче се противопостави на идеята за продажба на базите. „Имуществото не трябва да се продава, то трябва да се поддържа, то е безценно. Хижата е имот в природния парк, построена е от наши предшественици, които с раници са носили торби цимент и са си представяли, че тя ще остане за бъдещите адвокати. Консервативното отношение по отношение на имуществото е полезно за нашата колегия. Това са безценни имущества“, каза той.

За пореден път колегията обсъди проблема с ресторанта в Лозенец, който трябва да бъде съборен, защото е опасен, с трафопоста и оградата, която навлиза в чужд имот.

Иначе орязването на разноските за адвокат от съда, правната помощ и определянето на особените представители бяха сред повтарящите се теми в изказванията на адвокатите.

Много от тях споделиха конкретни случаи. Никола Касабов разказа как е определен за особен представител по дело в Софийския районен съд, внесено е възнаграждение от 600 лв., той е изготвил отговор на исковата молба и след като е видял аргументите в нея, ищецът е оттеглил иска. На това основание съдията, при прекратяване на делото, орязва вече определеното възнаграждение на адвоката на 300 лв. Останалите пари, по думите му, са останали в бюджета на съда.

Миглена Тошева пък настоя да се огласят имената на адвокатите, получили над 10 000 лв. през годината като възнаграждения като особени представители и по реда на правната помощ. Тя постави и въпроса за начина, по който Националното бюро за правна помощ (НБПП) оценява труда на адвокатите.

 „Ние 25 години ходим по дела, а ни оценяват току що завършили юристи“, възмути се тя.

Стефан Марчев ѝ обеща да се обобщи информацията за особените представители, но се оказа, че с тази за сумите, които се получават по реда на правната помощ, не разполага дори самият съвет. Нещо повече – НБПП категорично отказва да даде информация на съвета за това колко получават на финала служебните защитници. „Знаем ние колко сме предложили да се плати, но не знаем колко ви е платено и това е проблем“, каза председателят на САК.

Емил Георгиев похвали съвета за инициативите му за увеличаване на кратките преклузивни срокове в ГПК, както и за промяната в чл. 51 ГПК, която вече е факт. И предложи да се организират обучения на адвокати за работа с ЕПЕП, каквито Обединението на свободните адвокати, чийто председател е той, вече провежда, като предложи партньорство на съвета.

Немалко адвокати поставиха въпроса с намаляването от съда на разноските за адвокат, които се присъждат по делата, за това, че се иска нотариална заверка на адвокатските пълномощни, за това, че вече често на вещите лица са присъждат по-високи възнаграждения отколкото на адвокатите.