Срам! Руши се къщата на Левски край Ловеч

Министерство на културата и община Ябланица си прехвърлят отговорността кой трябва да възстанови историческия дом

Едно време
19:50 - 07 Декември 2019
3266
Срам! Руши се къщата на Левски край Ловеч

Възрожденската къща в ловешкото село Батулци, в която през 1871 г. Васил Левски основава един от революционните си комитети, се руши, алармираха разтревожени жители на селото. Те недоумяват как държавата нехае за дома, в който Апостолът на свободата е основал окръжния революционен комитет. В къщата са се помещавали и оръжията на комитетските дейци и някои от вещите на Левски. След поредица от кражби ценните експонати са иззети, а къщата-музей затваря врати.

Окаяното състояние на къщата на Дякона буди и срам и печал. Полусрутен покрив, рухнала стена, прозорците са потрошени, вратите са разбити, а в стаите е пълна мизерия. Постройката прилича повече на декор от филм на ужасите, отколкото на популярен туристически обект. Близо век и половина по-късно след основаването на революционния комитет сградата е в плачевно състояние и туристи се страхуват да я посетят, тъй като са притеснени, че тя може да рухне върху тях.


Преди няколко години бяха отпуснати 24 000 лева за ремонт на покрива, но по-късно той отново протича. Проверка на Министерството на културата не открива нарушения при ремонта. От община Ябланица обясниха преди време, че на този етап нямат достатъчно средства да възстановят музея.

Сега от Министерство на културата обясняват, че комисия е посетила обекта през месец март и е потвърдила, че състоянието на къщата е аварийно. Община Ябланица трябва да изготви протокол, с който да даде указания на собственика - областната администрация, за необходимите ремонтни дейности. Според общината обаче, изготвянето на протокол не е тяхно задължение, а на Института за недвижимо наследство и министерството.


Така започва прехвърлянето на отговорност на институциите, а според гражданите резултатът съвсем скоро ще е трагичен - къщата ще се срути от само себе си. Все пак все още остава надеждата тази частица от българска история да не бъде погребана заради нехейство и безотговорност на държавата.

Село Батулци се намира недалеч от Ловеч, някога на кръстопът - между София, Пловдив и крайдунавските градове.