Средната работна заплата у нас достигна 1957 лв. , в София - 2697 лв.
Най-голям ръст на средното възнаграждение на годишна база се отчита в Русе и Търговище
Средната работна заплата в България се е повишила до 1957 лв. през второто тримесечие на 2023 г. Увеличението на годишна база е с 13,1%. Данните са публикувани в информационния бюлетин на Министерството на труда и социалната политика в областта на доходите и жизненото равнище за второ тримесечие на 2023 г.
Най-висока е средната заплата в столицата – 2697 лв., което е с 37,8% над стойността за страната.
Най-голям ръст на средното възнаграждение на годишна база се отчита в Русе - 16,5% и в Търговище - 15,6%, а най-малък - в Силистра - само 4%.
Най-голям ръст на средното възнаграждение на годишна база се отчита в Русе и ТърговищеВ седем икономически дейности средните заплати са над средната за страната. В тях са заети 26% от работещите, а останалите 74% от работниците попадат в дейности, в които възнагражденията са под средната заплата за страната.
Най-високо остава заплащането в икономическата дейност, създаване и разпространение на информация и творчески продукти, далекосъобщения - над 4300 лв. Следва производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия - малко над 3000 лв. Почти толкова е средното заплащане и във финансови и застрахователни дейности. Под средната заплата за страната получават работещите в хотелиерство и ресторантьорство - 1178 лв., в селското и горско стопанство - 1400 лв., строителство - 1500 лв. Следват култура, спорт и развлечения със заплащане от 1600 лв.
Статистиката показва, че общият доход на домакинствата през второто тримесечие на 2023 г. се е повишил до 5326,75 лв. – с 16,5% повече в сравнение със същия период на миналата година.
На годишна база за второто тримесечие най-сериозен спад е отчетен при потреблението на киселото мляко с 8,1%, а това на олиото намалява със 7%. С 6 % по-малко са употребяваните хляб и тестени изделия. За сметка на това статистиката е отчела по-високо потребление на месните произведения с 5,5% , на прясното мляко - от 4,5% и на плодовете - с малко над 3%.