Срив в електричеството на Балканите, виновни са 40-те градуса

Засегнати са Хърватия, Черна гора, Албания и Босна и Херцеговина

Новини
13:42 - 22 Юни 2024
2681
Срив в електричеството на Балканите, виновни са 40-те градуса

Голяма част от Балканите часове наред остана без електричество. Причината - горещото време и температурите над 40 градуса са довели до повишена консумация на ток и това е претоварило електропреносните системи. Засегнати са Хърватия, Черна гора, Албания и Босна и Херцеговина.

От около обяд вчера без електричество остава цялата област Далмация - от Задар до Дубровник, блокирайки хиляди туристи.

Възстановен ли е токът в голяма част от Балканите?
Ресторанти, супермаркети и други магазини затварят врати. Не работят светофарите. Най-нещастни са футболните фенове, които не могат да гледат мачовете от Европейското първенство. Проблемът не е само в Хърватия, а обхваща цялото Адриатическо крайбрежие.

"Цялата електрическа мрежа на континентална Европа е свързана и това понякога има своите предимства, но има и недостатъци. Предимството е, че можете да внасяте, изнасяте и продавате енергия, но недостатъкът е, че когато има повреда тя основно се предава от една система на друга", заяви Данко Блажевич, директор на хърватската електропреносна компания.
В босненската столица Сараево прекъсването предизвиква задръствания. Според държавната енергийна компания на Албания "екстремната жега" е причинила проблема.

"Бяхме изправени пред критична ситуация, касаеща електропреносната система на страната ни. Прекъсване на междусистемната връзка Гърция - Албания предизвика домино ефект и имаше спиране на тока в цяла Албания", допълни Белинда Балуку, вицепремиер и министър на инфраструктурата и енергетиката на Албания.

Както и в другите засегнати държави властите в Черна гора смятат, че електрическата мрежа е претоварена от дни поради свръхконсумация и използване на климатици заради горещините.

"Става дума за смущение от регионален мащаб. Работя тук от 30 години и такова нещо се случва за пръв път", каза още Ранко Реджич, директор на Националния диспечерски център на Черна гора.
Макар горещите лета да са нормални за Балканите не е обичайно температурите да достигат такива нива още в средата на юни.