Сривът на Facebook увеличи драстично потребителите на Viber

Двойно е скочил броят на позвъняванията

Новини
12:06 - 06 Октомври 2021
1438
Сривът на Facebook увеличи драстично потребителите на Viber

Броят на регистрираните ползватели в месинджъра Viber в цял свят скочи 5 пъти на фона на мащабния срив на услугите на Facebook. Това съобщава ТАСС, позовавайки се на съобщение на компанията в отговор на свое запитване.

На 4 октомври ползватели в цял свят бяха засегнати от мащабния срив в работата на Facebook, Instagram и WhatsApp.

По-конкретно, броят на ползвателите на Viber в цял свят е нараснал пет пъти, а в пиковете часове на срива на Facebook - 10 пъти. По-този начин, броят на съобщенията се е увеличил със 75%, а броят на позвъняванията - 2 пъти, уточнява директорът по глобално развитие Анна Знаменска. От Viber отбелязват, че компанията работи по въпроса услугите й да са стабилни при условия на подобни високи натоварвания.

Почти едновременно със срива на Facebook бившият продуктов мениджър в компанията Франсис Хауген разкри, че гигантът сред социалните мрежи е спрял голяма част от системите за сигурност за потребителите, предназначени за борбата с дезинформация и фалшиви новини.

В интервю пред CBS Хауген коментира, че това се е случило след победата на Джо Байдън срещу Доналд Тръмп на президентските избори в САЩ миналата година. По думите на бившия мениджър, "имаше конфликт на интереси между това кое е добро за обществото и кое - за Facebook".