Стачка на авиодиспечерите във Франция

ЕС
15:34 - 18 Декември 2023
1814
Стачка на авиодиспечерите във Франция

Френският въздушен трафик е бил "умерено" нарушен днес преди обяд заради стачка на авиодиспечерите, като закъснения е имало най-вече на парижкото летище "Орли". Това съобщи днес Генералната агенция за гражданска авиация (DGAC), цитирана от Франс прес и БТА. 

"Ситуацията във въздушния контрол е умерено влошена на този етап със значителни нарушения, причинени от служителите на Се Ер Ен А - Нор (CRNA - Nord), кулата за въздушен контрол, разположена на юг от Париж", уточни агенцията пред АФП.

Средните закъснения на "Орли" са достигнали 30 минути при заминаващите самолети и 15 минути при пристигащите.

Някои синдикални организации са депозирали предизвестия за стачка, засягащи осем контролни центъра в региона на Париж и провинцията.  

За да бъдат ограничени нарушенията в трафика, Генералната агенция за гражданска авиация е поискала от авиокомпаниите да се откажат от 30 на сто от полетите на "Орли" и 50 на сто в "Брест - Гипава".

Въздушният трафик във Франция бе редовно нарушаван от стачки на авиодиспечерите в началото на годината по време на конфликта за пенсиите. В началото на февруари "Орли" бе парализиран от изненадващ протест, целящ да накара политиците да реформират правото на стачка на авиодиспечерите.