Стадионите, на които ще се играят мачовете на Евро 2028 (СНИМКИ И ВИДЕО)

Легендарните "Олд Трафорд" и "Анфийлд Роуд" отсъстват от списъка

Спорт
21:10 - 10 Ноември 2023
6559
Стадионите, на които ще се играят мачовете на Евро 2028 (СНИМКИ И ВИДЕО)

Европейското първенство през 2028 година ще се състои във Великобритания и Ирландия. Островитяните обявиха списъка със стадиони, където ще се играят мачовете.

Окончателният списък включва поне по един стадион от всяка от петте нации - Англия, Шотландия, Уелс, Северна Ирландия и Република Ирландия - като Лондон е единственият град с повече от едно потенциално място.

В списъка е включен новият стадион на Евертън в Брамли-Мур Док, който все още е в процес на разработване. Може да изглежда изненадващо, че легендарният "Олд Трафорд" отсъства от списъка, както и домът на Ливърпул - "Анфийлд Роуд".

Ето списък на съоръженията, както и техния капацитет:

Лондон - Wembley (90 652)

Първият стадион "Уембли" е построен между 1922 и 1923 г. и само за 300 дни. Първоначално е бил замислен само като временно съоръжение. Стадионът е построен за 750 000 паунда, като са използвани 25 000 тона бетон, 1 500 тона стомана и половин милион нитове.

Открит е на 28 април 1923 г. за финала за Купата на Футболната Асоциация на Англия с двубоя Болтън Уондърърс - Уест Хем Юнайтед (2:0). Интересът към мача надминава всички очаквания. Точни данни за посещаемостта не са налични, официалната цифра е 126 047 зрители, но вероятно тя е била много по-висока, като спекулациите варират от 150 000 до дори 300 000 посетители.

Към края на 20-ти век започват дискусии за изграждането на нов национален стадион за новия век, който да замени именития "Уембли". Обмисля се и възможността за стадион в Манчестър, но през декември 1996 г. окончателно се решава, че новото съоръжение ще бъде построено на мястото на стария "Уембли", който трябва да бъде разрушен.

Проектът за изграждане на нов национален стадион е иницииран от Спортна Англия (тогава Спортен съвет на Великобритания) - органът, който разпределя средствата за развитие на спортната инфраструктура от Националната лотария. В края на 1998 г. и началото на 1999 г. тази структура отпуска 120 млн. паунда за тази задача.

На 7 октомври 2000 г. на стария "Уембли" е изигран последният мач. Прощаването със съоръжението не минава много добре, тъй като националният отбор на Англия губи с 0:1 от Германия в квалификационен мач за Световното първенство.

Новият "Уембли" официално е отворен през март 2007 г. Разходите са 798 млн. паунда (1,57 млрд. долара), дизайнът е на Foster + Partners, HOK Sports, а изпълнител Multiplex Constructions (UK) Ltd. Адресът е South Way, London HA9 0WS.

Кардиф - Principality Stadium (73 952)

През 1984 г. Уелс построява първия си официален национален стадион за ръгби, който скоро се оказва остарял. Проектът, създаден през 60-те години на миналия век, и намаленият капацитет след доклада на Тейлър (до 47 500 души) доведоха до разговори за основен ремонт още в средата на 90-те години. През 1994 г. е създадена специална комисия, която да ръководи работата, предизвикана от избора на Уелс за домакин на Световното първенство по ръгби през 1999 г.

Бяха разгледани два варианта - преустройство на съществуващата зала или преместване на ново място. Вторият вариант се оказа неприложим, най-вече поради транспортни причини. От друга страна, първият вариант изискваше допълнителна земя, която беше придобита, за да се вмести в по-голям терен.

Основните очаквания бяха за капацитет от около 1 млн. за 75 000 седящи места - много за скромния наличен парцел - и подвижен покрив. По онова време тази функция е била много иновативна - тогава само "Амстердам Арена" е имала такъв покрив, а "Гелредом" в Арнем е бил планиран по същото време като стадион "Милениъм". Проектантската компания HOK S+V+E (по-късно наречена Populous) е натоварена с работата.

Първото събитие е организирано през юни 1999 г. пред "тестова публика", но всички трибуни са отворени няколко месеца по-късно, за Световното първенство по ръгби през есента.

Основният наемател е националният отбор по ръгби, като футболният му еквивалент играе повече мачове на по-малки терени. Тук са се провеждали и други големи мачове както във футбола, така и в ръгби, да споменем само Challenge Cup или FA Cup (по време на обновяването на "Уембли").

Освен спортни събития (включително бокс и моторни спортове), тук се провеждат и други мащабни прояви. Арената разполага със система от завеси, която позволява "отрязване" на трибуните за по-малки събития до 46 000 или дори само 12 000 места.

От 1999 до 2016 г. носи името "Милениъм", откриването му е на 26 юни 1999-а, а рекордната посещаемост е 74 576 зрители (Уелс - Шотландия, 9 февруари 2008 г.). Цената на съоръжението с подвижен покрив е 167 млн. паунда. Адресът е 101 St Marys Street, Cardiff CF10 1GE.

Лондон - Tottenham Hotspur Stadium (62 322)

От 1899 г., когато е открита първата версия на "Уайт Харт Лейн", Тотнъм е домакин на мястото до "Хай Роуд". Стадионът, проектиран отчасти от известния Арчибалд Лийч, е събирал над 70 000 зрители в пиковия си период. Но през 90-те години на миналия век се провеждат реформи, които налагат драстично намаляване на капацитета, което е напълно разбираемо за стадион, разположен на площ от едва 2,4 хектара.

В същото време Тотнъм поглежда на север, за да си осигури земя в съседство със стадиона и да построи нещо по-голямо. Планът е обявен за първи път през 2007 г., а през 2009 г. е подадено заявление за планиране на нов стадион с 56 000 места, проектиран от KSS Group. Стадионът щеше да бъде част от проекта за преустройство на Нортъмбърленд - голяма схема за съживяване на района.

Оказа се, че това е довело до условия на игра, каквито не сме виждали досега. То не само се прибира, но и се прибира на три части и има второ игрално поле (изкуствено, за НФЛ и концерти), скрито на 1,6 м под него. Игрището се движи в три масивни тави, всяка от които тежи над 3000 тона. Поради оскъдното пространство игрището не напуска изцяло стадиона, а се скрива под южната трибуна и предния й площад. Ето защо се налага да бъде разделено на дълги ивици: за да може да се издигнат носещи колони за трибуната.

Хибридното основно поле почива в гаража си само толкова дълго, колкото е необходимо, като се връща обратно в рамките на едва 25 минути от началото.

Във външната обвивка на стадиона - фасадите и покривът - са използвани три основни материала. На първо място това са металът (4 801 перфорирани стоманено-алуминиеви панела покриват фасадата, общо 27 654 кв. метра), стъклото (родово остъкляване, осигуряващо достъп на слънчева светлина до обширните преддверия и единичен отвор с площ 7 000 кв. м в южната част) и бетонът (до голяма степен сглобяем архитектурен бетон в основата на терена). Перфорираните панели, някои от които са наклонени спрямо фасадата, създават динамична форма, покривайки голяма част от обикновеното остъкляване. През деня стадионът е метален, неутрален. През нощта той оживява с динамично осветление.

Най-близката седалка е на 4,99 м от терена (южната трибуна, нараства до 7,97 м от другите страни). В най-стръмната точка трибуните достигат 35 градуса, колкото е разрешено. Огромната южна трибуна получава титлата на втората по големина едноетажна крайна трибуна в Англия със 17 500 места, веднага след източната страна на Уест Хем.

Вместо от традиционна мембрана, покривът се състои от 287 стъклени покривни секции и 810 покривни касети, състоящи се от метални и акустични панели, обърнати към купата, и полимерна мембрана с метално покритие, обърната към небето. Покривът е с площ от около 30 000 кв. м (част от него е от свързано стъкло, избрано върху поликарбонат) и е проектиран отчасти с оглед на повишаване на атмосферата.

В крайна сметка стадионът побира над 62 000 души още през първата си година, което е почти два пъти повече от "Уайт Харт Лейн" (36 000). По отношение на площта стадионът също е приблизително два пъти по-голям от своя предшественик (43 000 спрямо 24 000 кв. м). Но по отношение на площта е четири пъти по-голям, достигайки 120 000 кв. м, разпределени на девет нива. Затова не е чудно, че вътре са монтирани над 60 точки за хранене, включително най-дългият бар в Европа (65 м) или друг бар със собствена микропивоварна.

Стадионът е открит на 3 април 2019 г. със срещата Тотнъм - Кристъл Палас (2:0), цената му е един милиард паунда (за целия проект). Дизайнът е на Populous, а изпълнителят Mace. Адресът на "Тотнъм стейдиъм" е782 High Rd, Tottenham, London N17 0BX.

Манчестър - Etihad Stadium (61 000)

Домакинството на шампионите на Висшата лига Манчестър Сити повдигна въпроси за избора на "Етихад" пред "Олд Трафорд" на Манчестър Юнайтед, който има с близо 20 000 места по-голям капацитет.

Въпреки това, докато собствениците на Юнайтед бяха критикувани, че са позволили "Олд Трафорд" да се разпадне, Сити планират по-нататъшно преустройство на терена, който поеха след Игрите на Британската общност през 2002 г.

Капацитетът на "Етихад" ще бъде увеличен до над 60 000 през следващите три години заедно с изграждането на хотел с 400 легла, музей и фен зона с капацитет 3 000 места.

Ливърпул - Everton Stadium (52 679)

Новият дом на Евертън в пристанището на Мърсисайд трябва да бъде завършен през 2024 г., тъй като това е единственият английски стадион, който все още не е открит.

Включването в офертата е голям успех за "карамелите", които изпреварват ливърпулския "Анфийлд Роуд", който е само на две мили от тях.

Нюкасъл - St James' Park (52 305)

Нюкасъл отново свиква с европейските вечери, след като "свраките" се завърнаха в Шампионската лига за първи път от 20 години, а сега в североизточната част на Англия ще се появят някои от най-добрите национални отбори на континента.

Подкрепян от саудитския суверенен фонд, Нюкасъл също така търси възможности за разширяване на стадиона, което може да увеличи капацитета на "Сейнт Джеймс" до 65 000 души.

Бирмингам - Villa Park (52 190)

Домът на Астън Вила прие мачове при последното пълно домакинство на Англия на голям турнир на Евро`96.

Някога редовен домакин на полуфиналите за Купата на Англия благодарение на местоположението си в Бирмингам, "Вила Парк" изостава от времето, отчасти поради тригодишното отсъствие на клуба от Висшата лига между 2016 и 2019 г.

Но добрите времена се завръщат на терена с връщането на Вила в Европа и плановете за инвестиция в размер на 100 млн. паунда (122 млн. долара) в стадиона, за да се увеличи капацитетът му до над 50 000 души до 2028 г.

Глазгоу - Hampden Park (52 032)

Духовният дом на шотландския футбол, стадионът "Хемпдън Парк" в Глазгоу, два пъти е бил домакин на финали за Европейската купа.

Той прие и четири мача от Евро 2020, но с публика, редуциранадо едва 12 000 души поради ограниченията.

Дъблин - Aviva Stadium (51 711)

Преди две години Aviva пропусна да участва в планираната поредица от мачове на Евро 2020.

Домакин на финала на Лига Европа през следващата година, той ще приеме шест мача на Евро 2028, включително четвъртфинал.

Белфаст - Casement Park (34 500)

Единствената голяма неизвестна за кандидатурата е дали многомилионното преустройство на изоставения в момента терен в западен Белфаст най-накрая ще получи зелена светлина.

Обичайният дом на Северна Ирландия "Уиндзър Парк" не отговаря на изискванията за минимален капацитет от 30 000 зрители.

Обикновено Casement Park е запазен за ползване от клуба за келтски игри "Антрим" и предстои да се реши как сметката за инвестицията от над 100 млн. паунда ще бъде поделена между Асоциацията на келтските атлети, правителството и футболните власти.

"Нашето новаторско партньорство в петте страни ще осигури рекордно и запомнящо се Европейско първенство. Ще работим неуморно заедно, за да бъдем най-добрите партньори на УЕФА и да постигнем всеки един от общите ни приоритети", заяви Деби Хюит - председател на ФА и на кандидатурата на Великобритания и Ирландия.