Станишев: Хиляди българи са на улицата, БСП да каже на чия страна е!

Гражданите да подкрепят вота на недоверие пред парламента, настоява лидерът на ПЕС

Политика
12:52 - 12 Юли 2020
3600
Станишев: Хиляди българи са на улицата, БСП да каже на чия страна е!

"Идвам на редовно свикано заседание на Националния съвет на БСП. То има важна задача: цялата страна се тресе, има очевидна криза в управлението, десетки хиляди граждани протестират на улицата и е важно БСП да заяви къде се намира и какви са политическата ни линия и поведение", заяви Сергей Станишев пред медиите на "Позитано" 20.

Както Lupa.bg вече съобщи, Националният съвет на БСП започна заседанието си без лидерката Корнелия Нинова. Заседанието бе свикано с подписите на 72-ма от членовете му, които са противници на председателя. Пленумът започна малко след 11 часа и обсъжда политическата обстановка в страната и мотивите за вота на недоверие, готвен от БСП. Заседанието се води от Драгомир Стойнев, Весела Лечева и от преизбрания лидер на БСП-София Калоян Паргов, които са членове на Изпълнителното бюро.

"Още вчера, по време на заседанието на Софийската градска конференция изразих идеята да отправим призив към нашите членове и симпатизанти да подкрепят протестите, да се включат в тях. Радвам се, че ръководството на БСП е подело моята идея. Наред с това предстои внасяне на вот на недоверие от БСП, което е най-силният политически парламентарен инструмент. Предложих да призовем гражданите да излязат пред Народното събрание по време на дебатите и да подкрепят този вот", каза още Сергей Станишев.

"Първият и главен въпрос на днешното заседание на НС на БСП е политическата ситуация в страната. Виждаме, че организатори на тези протести са политически сили със свой дневен ред. Но ние и досега не сме заявили къде е БСП и каква е нейната позиция. Има анонимна декларация от пресцентъра от петък, но няма заявена позиция на НС или на ИБ на БСП. И това е първото нещо, което трябва да направи пленумът днес.

За да бъдем ние алтернатива на безобразията на ГЕРБ, на този начин на ръчно управление на държавата, заобикалящо институциите, ние трява да покажем, че уважаваме собствените си институции вътре в БСП. Нашата партия има традиции, а уставът е еднозначен, той не подлежи на трактовка и свободни интрепретации. Има събрани подписи, трябва да се събере заседание и затова съм тук", посочи Станишев преди пленума.

Час преди заседанието на Националния съвет лидерът на БСП Корнелия Нинова направи изявление по повод протестите в централата на "Позитано" 20, но час по-късно бойкотира пленума.

Снимка: Агнес Методиева