Станишев към ЕК: Трябва ефективен и ясен план за ваксините

ЕС да не оставя съмнение за свой провал при процеса по имунизация, настояха левите лидери на Стария континент

Свят
16:52 - 25 Февруари 2021
2129
Станишев към ЕК: Трябва ефективен и ясен план за ваксините

„Непосредствената задача пред Европейските лидери е да гарантират провеждането на бърза, ефикасна и справедлива ваксинационна кампания в ЕС. Не трябва да оставяме европейските граждани с усещането, че ЕС се е провалил по отношение на доставките на ваксини или тяхното производство.“

С тези думи президентът на ПЕС и български евродепутат Сергей Станишев се обърна към премиери, комисари и партийни лидери от лявото политическо семейство на координационна видеоконферентна среща преди заседанието на Европейския съвет. Сред участниците бяха премиерът на Испания Педро Санчес, председателят на Европейския парламент Давид Сасоли, изпълнителният зам.-председател на ЕК Франс Тимерманс, върховният представител на ЕС за външна политика Жозеп Борел, еврокомисарят с ресор икономика Паоло Джентилони, както и лидерите на Германската социалдемократическа партия и Италианската демократическа партия.

Представителите на лявото политическо семейство обсъдиха безпрецедентно кратките срокове, в които бяха разработени ваксините, общия подход, чрез който ЕС гарантира, че няма да има държави и граждани „втора класа“, както и амбициозния европейски План за възстановяване. На фона на опасенията, че затрудненията в началото на ваксинационната кампания подкопават тези успехи в очите на европейските граждани, участниците в срещата се обедниха около идеята, че ЕС трябва да заеме водеща роля по отношения на процеса на ваксинация, както и предстоящото икономическо възстановяване.

„Днес лидерите в Европейския съвет трябва да постигнат съгласие за конкретни и конструктивни действия за осигуряване на необходимите дози. Обсъждат се различни предложения и идеи относно допълнителни мрежи за доставки, разширяване на производствения капацитет за ваксини в Европа, разработване на системи за ранно предупреждение и споделяне на информация. ЕС се нуждае от прозрачни, общи и проактивни усилия за дългосрочен и европейски подход. Кризата доказа дори на представители на скептичната десница – ключът към преодоляването на тази пандемия, както и ефективното управление на бъдещи кризи от подобен мащаб, са навременните инвестиции в качествени социални обществени услуги“, добави Станишев.

По време на срещата бяха обсъдени и усилията на Португалското председателство за провеждането на Конференцията за бъдещето на Европа през 2021 г., чрез която ще започне широк дебат за политически реформи в ЕС. Лидерите от ПЕС поздравиха премиера Антонио Коща и за инициираната среща на върха в Порто относно социалните политики в ЕС.

„Приемането на Европейския стълб на социалните права в Гьотеборг през 2017 г. беше едно от ключовите постижения за социалистите през последните години. В контекста на настоящата пандемия, приемането на план за прилагане на политиките от Социалния стълб става още по-неотложно, а и ключов елемент за предстоящото икономическо възстановяване в ЕС. Както през 2017 г. под ръководството на шведския премиер Щефан Льовен, така и сега с инициативата на премиера на Португалия Антонио Коща, отново социалистите сме водещи в борбата за достойно заплащане, по-добри социални услуги и качествено образование в ЕС“, заяви лидерът на ПЕС.