Станишев: Не съм паднал от мотора на Елена  

Лидерът на ПЕС разкри, че Корнелия Нинова води политика на инат и с репресии в БСП

Политика
08:38 - 18 Март 2019
2143
Станишев: Не съм паднал от мотора на Елена 

Не съм паднал от мотора и няма да се откажа от евровота, заяви лидерът на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев след инфарктния пленум на червените в неделя, отредил водаческото място в листата им на Елена Йончева. Депутатката стана първа след гласуване на членовете на Националния съвет, но тя и Станишев бяха изправени пред ситуация да се справят с яростната вътрешнопартийна битка на различните ядра. 

"Тя има 260, а аз 230 номинации. Предложих да гласуваме челна двойка, защото очевидно има напрежение. Това дори не бе предложено за гласуване. Казах им: „Не го правя, за да гласувам моето място в листата“. Трябваше да излезем всички заедно с вътрешно-партийната опозиция. Риск е да разколебаеш твърдото ядро. Ние имаме системен проблем-мобилизацията ни на евроизбори  е много по-ниско, отколкото на национални избори. Не се почувствах предаден, а подкрепен от 45 % от Националния съвет. Тази кампания създаде разделителни линии. Поздравих Елена Йончева, пожелах й успех и кураж. Тя подкрепи моето предложение. Случилото се, е личното виждане на Корнелия Нинова", разкри Станишев.

И хвърли бомба в ефира на Би Ти Ви - шефката на родните социалисти водела политика на инат. Нещо повече, той намекна, че имало и опити за пресиране на членове на пленума кого да подкрепят чрез телефонни разговори в последния момент. "Аз нито имам този инструментариум, нито има какво да им обещая. Сякаш не познават Елена или мен?", запита лидерът на ПЕС.

Оказа се, че Станишев не е водил комуникация с Нинова в продължение на няколко месеца. "Никога не е имало такова вътрешно напрежение. Някои послания на БСП изглеждат като на ретроградна партия. Не е добре да се копае окоп между БСП и ПЕС. Бих казал на Нинова, че има много голяма отговорност за резултата на евроизборите. Разединен отбор не може да убеди другите. Ядрото трябва да е мотивирано, а не разколебано", подчерта той. Но и разкритикува избора на Нинова да постави Йончева начело, защото депутатката не била веща в европейските дела. 

Въпреки заканата на Нинова да го "освободи от напрежението" да е едновременно лидер на ПЕС и отново евродепутат, Станишев изрично каза, че няма намерение да се откаже от листата на БСП, защото това вече била негова лична амбиция, а и десетки му се обадили след пленума да го увещават да остане в списъка за нови представители в ЕП.