Старата песен на нов глас: Буяр Османи против общото честване на Гоце Делчев

Историческата комисия трябва да излезе с общо становище за ролята на героя, призова външният министър на РСМ

Политика
15:56 - 05 Февруари 2022
4526
Старата песен на нов глас: Буяр Османи против общото честване на Гоце Делчев

Външният министър на Северна Македония Буяр Османи смята, че не е настъпил момента за съвместно официално честване на Гоце Делчев.

По думите му, за разлика от съгласието за съвместното честване на пет други исторически личности, включително светите братя Кирил и Методий и Климент Охридски, случаят с Гоце Делчев не е такъв. „Гоце Делчев все още е в процес на разговори в Историческата комисия, което означава, че той не подлежи на това официално съвместно честване, защото все още имаме различни тълкувания относно ролята на тази важна личност за нас”, подчерта Османи пред агенция МИА.

По думите му общото честване на Гоце може да се случи, след като историческата комисия между двете страни излезе с общо становище за ролята му и предложи честването на правителствата.

Той отбеляза още, че „различията невинаги трябва да се разглеждат като негативни за отношенията между двете страни, защото все пак историята е такава, че мултиперспективността е позволена и понякога тя е предпочитана в интерпретации на различни исторически личности и събития”. Той изрази също надежда, че въпреки различните тълкувания, Историческата комисия ще бъде насърчена да разгледа общото значението на фактите и събития, което ще създаде мост за сътрудничество между двете страни.

Османи каза, че следващото заседание на двустранната Историческа комисия ще е на 28 февруари.