Стари софийски къщи-емблеми в уникална експозиция в Халите

Целта е да се запази градската памет на столицата, съобщават от Регионалния исторически музей

Култура
12:43 - 12 Септември 2024
876
Стари софийски къщи-емблеми в уникална експозиция в Халите

Изложбата "Истории зад фасадата" се открива днес (12 септември) в Централните хали, съобщават от Регионалния исторически музей - София (РИМ-София). Експозицията събира и изследва историите на емблематични къщи в центъра на София.

„Водещ елемент е интересът на хората към културното наследство на столицата. Всички лични истории са събрани от наследници на хора, живели и творили на метри от нас. Къщите са не само обект на архитектурна стойност, а представят безценното културно наследство на града“, отбелязват от екипа на музея.

По думите им целта на проекта е да запази градската памет на София. За да се запомни историята, първо трябва да бъде разказана. 

„Изложбата разказва истории, които ще заинтригуват всеки, търсещ спомена за миналото на София. Тя показва забравени жители на града ни, оставили следа в него“, отбелязват още организаторите.

Сред личностите и сградите, за които експозицията разказва, са печатницата на Самуел Патак (1858-1930), собственик на фабрика за хартия, на инженер Георги Савов, баща на художничката Екатерина Савова (1901-1980).

Показана е и къщата на Павел Бончев, където Евгения Марс (1977-1945) се е срещала с Иван Вазов (1850-1921) и историята на фамилиите Хаджикоцеви и Хаджиласкови, съградили хотел, в който Кемал Ататюрк (1881-1938) е живял.

Официалното откриване на изложбата „Истории от фасадите“ е от 19 ч. в изложбеното пространство на Централни хали.

Като съпътстващо събитие музеят организира туристическа обиколка „Сградите разказват“ на 13 септември от 18:30 ч. Тя дава още информация за включените в изложбата истории на обитателите на сградите и самите здания. Сборният пункт за начало на обиколката е пред централния вход на Музея на София (пл. „Бански“ 1).