Статистика: За последните 10 години са се появили 17 нови плажа

Новини
18:17 - 15 Юни 2020
3124
Статистика: За последните 10 години са се появили 17 нови плажа

17 нови плажа са се появили само по Южното Черноморие в последните 10 години, откакто бяха направени първите специализирани карти на Черноморското крайбрежие, разкрива “24 часа”.

5 от новите плажове вече са влезли в новите кадастрални карти и на практика имат нещо като акт за собственост от страна на държавата, останалите тепърва ще се картографират.

“Те са се образували по естествен начин от въздействието на морските вълни върху крайбрежните скали. Повечето са съвсем малки и са скрити между скалите. Първи са ги забелязали от местните инспекции по опазване на околната среда и по закон ние сме длъжни да ги включим в специализираните карти на Черноморското крайбрежие”, каза изпълнителната директорка на Агенцията по геодезия, картография и кадастър Виолета Коритарова.

Не всички нови плажове обаче са миниатюрни. на юг от Ченгене скеле до Бургас има нов плаж с площ 16 дка. До него води пътят, който свързва Бургас със Созопол.

Друг плаж, но много по-малък, се е образувал до самото рибарско пристанище на Ченгене скеле.

В самия Созопол са се образували два нови плажа, макар и съвсем миниатюрни – с площ малко под 1 декар. Единият е пред хотелския комплекс “Созополис”, а другият е в местността Буджака, която през последните години се застроява все по-масово. И двата плажа са разположени така, че до тях има лесен достъп от пътя. Това предполага, че към ивиците би трябвало да има голям интерес за отдаване на концесия или под наем, след като влязат в кадастъра.

Царево е другото място по Южното Черноморие, което природата е дарила напоследък с доста нови плажни ивици. Там са се образували цели шест: от двете страни на рибарския кей на Лозенец, на север от централния плаж на Царево, на север от пристанището, един на понтона и един в квартал “Василико”.

Сравнително голям плаж - близо 3 декара, се е образувал на юг от Маслен нос.

На много места по морето образуването на плажовете е станало около буните. Такива има много около Поморие и в района на Приморско. Те трудно ще придобият значение за туристите, защото обикновено буните са каменни и достъпът до самия пясък е доста труден.