Стефан Янев на среща с посланици: Подкрепяме Украйна

Политика
14:05 - 22 Февруари 2022
1879
Стефан Янев на среща с посланици: Подкрепяме Украйна

Министърът на отбраната Стефан Янев проведе среща с Н. Пр. Фредерик Мьорис извънреден и пълномощен посланик на Кралство Белгия и Н. Пр. Флоранс Робин извънреден и пълномощен посланик на Френската република. Въпреки че официална позиция от МО по решението на Русия да признае сепаратистите и следователно независимостта на Донбас, от прессъобщението за срещата с дипломатите става ясно, че Янев е изразил позиция в подкрепа на целостта на Украйна:

"Обсъдени бяха актуални теми след срещата на министрите на отбраната на държавите-членки на НАТО в Брюксел миналата седмица, която потвърди единството на съюза по въпросите с разрешаването на кризата в Украйна".

Посланиците на Белгия и Франция и министърът на отбраната потвърдиха желанието на своите държави за сътрудничество на различни нива в интерес на отбраната и сигурността в Европа. Министър Янев подчерта, че сред основните му приоритети през мандата е модернизацията на въоръжените сили като един от акцентите ще бъде върху Сухопътните войски. Важно е да развиваме двустранното сътрудничество в областта на отбраната, както и военно-техническото сътрудничество на практическо ниво, подчерта той.

В контекста на Председателството на Франция на Съвета на Европейския съюз, посланик Флоранс информира, че в София ще се проведе международна конференция по теми, свързани със Стратегическия компас и общите стратегически насоки за Европейския съюз в областта на сигурността и отбраната. В тази връзка бе отправена покана към министър Янев за участие, добавят от пресцентъра на МО.