Стефан Янев: Поведението на ИТН не е продуктивно

Политика
19:25 - 30 Юли 2021
7104
Стефан Янев: Поведението на ИТН не е продуктивно

"Нека се запасим с търпение и да чакаме мъдростта на партиите, представени в парламента да свършат тяхната работа. Тяхната работа е именно да направят всичко възможно България да има устойчиво, стабилно, подкрепено от парламента правителство". Това заяви служебният премиер Стефан Янев пред журналисти в село Забърдо.

"Предполагам си дават много добра сметка, че ако не бъдат последователни в това, което правят и това, което комуникират с хората, избирателите и хората, които са ги пратили в парламента, ще ги санкционират на по-късен етап, на следващи избори, когато и да са те", допълни Янев.

"Много се надявам между партиите да има друг тип разговор, който все още не е публично известен. Това, което виждаме в момента е, че най-голямата партия, която е с електорална тежест, не позволява да реализира самостоятелен мандат и задължително трябва да търси други партии, които да я подкрепят, на практика тя поне публично говори едва ли не с ултиматуми", смята премиерът.

Според Стефан Янев подобно поведение не е продуктивно към този момент. Надявам се, че има и нещо друго, което още не е публично комуникирано. И те ще го намерят, и компромиса, и дипломатичността, партиите ще го намерят, коментира служебният министър-председател.

По думите му партиите вероятно добре си дават сметка какво е тяхното поведение, какви са обещанията им пред избирателите, преди изборите и след тях, а от това зависи и възможността да съставят правителство. Дали и как това ще стане е малко рано да се говори, защото до момента поне от медийното поведение, не е много ясно каква е тяхната нагласа, посочи Стефан Янев.

Премиерът допълни, че теоретично и практически държавата е готова за избори по всяко време. Изборите струват и пари и в тази връзка на извънредно заседание вчера МС прие предложение на закон за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет, в който са предвидени пари и за избори през есента, обясни Янев.

Той уточни, че на практика извънредните избори на 11 юли са "използвали" парите, предвидени за президентските избори наесен. Така че тази промяна в бюджета трябва да се случи и надяваме се, че парламентът ще има необходимото време и желание да се занимае с този въпрос и да приеме съответния закон за изменение и допълнение на закона за бюджета, заяви премиерът.

Служебният министър-председател Стефан Янев е на посещение в област Смолян. Той се запозна в село Забърдо с ремонтирания път за Чудните мостове, за който правителството отпусна 250 000 лв.