Стихията Тина Търнър на 80 (ГАЛЕРИЯ+ВИДЕО)

Легенди
12:37 - 26 Ноември 2019
45239
Стихията Тина Търнър на 80 (ГАЛЕРИЯ+ВИДЕО)

На 26 ноември американската певица Тина Търнър навършва 80. Кариерата на Кралицата на рокендрола продължи повече от половин век, а тя получи широко признание и множество награди. Търнър е определяна като най-успялата жена в рока, печелейки осем награди "Грами" и продавайки повече концертни билети от всеки друг солов изпълнител в историята. Комбинираните албумни и сингълни продажби наброяват общо около 100 милиона бройки по света. Известна е с енергичното си сценично присъствие, мощни вокали и дълготрайна кариера.  

Преди десет години Тина Търнър се оттегли от сцената, макар от време на време да има участия. Тя започва кариерата си като музикант в средата на 50-те, когато е посочена за певица на Кингс ъф Ритъм на Айк Търнър. За първи път записва през 1958 г. Успехът й идва с поредица от големи хитове, включително A Fool in Love, River Deep – Mountain High (1966), Proud Mary (1971) и Nutbush City Limits. 


В началото на 80-те, Тина Търнър се завръща на музикалния небосклон с нова поредица от хитове, започвайки със сингъла Let's Stay Together, последван от изданието на петия ѝ солов албум Private Dancer, носещ успехи по цял свят. What's Love Got to Do With It е най-успешният сингъл от албума. По-късно той е използван като заглавие за биографичен филм, адаптиран по нейната автобиография.

Родена е като Анна Мей Бълок през 1939 г. в Нътбуш, Тенеси, САЩ. Родена и израснала в Американския Юг, тя сега е швейцарски гражданин. Типично за талантливите във вокално отношение деца от афро-американски произход, Тина започва да пее в църковния хор и се увлича от блус и соул. Израства като баптистка, но сменя вярата си с будизма през 1974, цитирайки религията и религиозното песнопение Нам Миохо Ренге Кио като фактора, който я стабилизира през трудните времена.


Бъдещата Кралица на рокендрола започва професионалната си кариера в нощните клубове на Сент Луис през 1956 г. Там тя среща музиканта Айк Търнър, който по-късно става неин съпруг. След няколко години двамата създават една от най-известните групи на соул музиката – Айк и Тина Търнър (Ike & Tina Turner).

През периода 1960 – 1979 г. излизат редица албуми на групата, част от които стават много известни. Айк попада под зависимостта на алкохола и наркотиците, поради което отношенията в тяхната група се влошават, тя се разпада на практика през 1975 г. В автобиографията си „Аз, Тина“, певицата разкрива няколко случая, в които е понесла сериозно домашно насилие от съпруга си Айк преди да се разделят през 1976 и, съответно, разведат през 1978 г. 

“Емоционална съм, защото първо той беше добър към мен. После стана агресивен и жесток, защото зависеше от мен. Не ми харесваше това, но не исках да се караме, защото резултатът винаги беше сцепена устна, насинено око, счупен нос или ребро”, изповяда се легендата.

След развода с Айк Търнър, тя отново построява кариерата си чрез изпълнения, макар че отначало има трудности при оставянето на отпечатък върху музикалните класации като солов творец.

Разпадането на групата се отразява зле върху набиращата популярност Тина Търнър и в продължение на няколко години тя не успява да се реализира. След развода си с Айк Търнър тя наново изгражда кариерата си като постепенно създава хитове, като през 1983 започва с Let's Stay Together и през следващата година пуска петия си солов албум Private Dancer. Едва през 1982 г. името на певицата отново се появява в класациите и за няколко години тя прави бляскава кариера. Периодът 1984 – 1992 г. е низ от успехи на Тина Търнър – тя е рок-звезда от световна величина.


През 1985 г. Тина Търнър получава три награди Грами, а видеоклиповете ѝ са сред бестселърите. През това време Търнър сътрудничи с Брайън Адамс, Дейвид Бауи, Марк Нопфлър и Мик Джагър.

Първата роля на Тина Търнър в киното е във филмовата версия на рок-операта Томи, а през 1985 г. участва в Лудият Макс III.

През 2013 г. поп легендата сключи брак в Цюрих с дългогодишния си приятел Ервин Бах. Тогава тя бе на 73 години, а той на 57. Изпълнителка на хита "Simply the Best" и музикалният продуцент са заедно от 1986-та година. В началото на 2013-та певицата подаде молба за швейцарско гражданство, което подклади слуховете за предстояща сватба.


Миналата година Тина Търнър преживя огромна лична трагедия, след като по-големият й син - 59-годишният Крейг Реймънд Търнър се самоуби. Тялото на мъжа бе открито в дома му в Студио Сити в Калифорния.  Тина Търнър ражда Крейг, когато е на 18 години, по време на връзката си със саксофониста Реймънд Хил, с когото се разделя малко след като бебето се ражда. По-късно певицата се омъжва за музиканта Айк Търнър, който осиновява Крейг. От брака си с Айк Тина ражда втори син – Роналд Търнър. През юли 2018-та тя заедно със семейството и приятелите на сина си разпръсна праха му в близост до калифорнийския бряг.

„Мисля, че самотата накара Крейг да вземе такова решение. Имам много негови снимки, които ме карат да се усмихвам и вярвам, че сега е на по-добро място“, сподели Тина в тв интервю.


По времето на соца Тина Търнър е поканена в България от тогавашната Концертна дирекция и изнася концерти в София, Варна и в Пловдив. Легендата гостува и на Янчо Таков във "Всяка неделя". В студиото тя изпява “Nutbush City Limits“, танцувайки пред 3-годишния син на телевизионера, носещ неговото име.