Стимул преди сезона: Нови 30 млн. лв. за туризма

Новини
21:30 - 28 Март 2022
2566
Стимул преди сезона: Нови 30 млн. лв. за туризма

Големи, средни и малки туроператорски фирми в България, хотели, вериги, курорти, фитнеси, продуцентски къщи, рекламни агенции, атракционни заведения, заведения за хранене и всички други, свързани по един или друг начин с туризма, започнаха да получават в началото на миналата седмица третата поред и последна засега безвъзмездна помощ от 30 млн. лв. в подкрепа на силно спадналите им през 2020 г. обороти.

Туристическият министър Христо Проданов подписа заповедта за отпускането на парите на 18 март и превеждането на парите е започнало на 21 март.

В списъка този път има 2683 фирми за разлика предишния, по който също бяха раздадени 30 млн. лв. безвъзмездно около Нова година. В него имаше 2220 фирми. Увеличението на броя обяснява защо има известно намаление на сумите на всички. Парите се разпределят на пропорционален принцип измежду всички одобрени и затова сега например туристическа агенция “Солвекс” получава 550 хиляди лева, докато в предишния транш е получила 635 хил. лв.

Същото се е случило и с туроператора “Клуб Магелан” – в предишния транш фирмата получи 634 хил. лв., докато сега сумата е 549 хил. лв.

Това са всъщност двете фирми, които отново получават най-много пари.

“Солвекс” е една от най-големите туроператорски фирми в България, собственост на Галин Георгиев, който е и зам.-председател на Българската асоциация на туристическите агенции. Фирмата работи предимно за докарването на чужди туристи в България. Тя държеше голям дял от руския пазар, след срива се е преориентирала към Полша, Германия, Великобритания, работи също усилено на скандинавския пазар.

Освен че се разпределя пропорционално на броя на одобрените кандидати, помощта се определя в зависимост от оборота на фирмата през последната финансова година преди ковид андемията.

В предишния транш се случи така, че получената помощ беше равна на 1,4% от оборота на фирмата за 2019 г. Сега се получава 1,17% от оборота заради по-големия брой на фирмите.

От данните за размера на помощите излиза, че “Солвекс” е имала над 55 млн. лв. оборот от дейността си през 2019 г. Според финансовия отчет на фирмата за същата година приходите й действително са малко над 55 млн. лв.

Тази сума е несъизмерима с оборотите на който и да е хотел или хотелска верига, но има логично обяснение. Туроператорът е посредник между крайния клиент, който е решил да отиде на почивка или на екскурзия, и хотела, транспортната фирма, заведението или атракцията. Обикновено той получава цялата сума от клиента и от нея плаща на съответните обекти, като печели само от комисионите, които хотелът дава. Т.е. неизбежно има големи обороти, но има и големи разходи и всъщност печалбата му е далеч по-малка сума. Според финансовия отчет на “Солвекс” за същата 2019 г. на фона на 55 млн. лв. приходи финансовата печалба преди облагане с данъци е малко над 4 млн. лв.

Същото се отнася и за варненската фирма “Клуб Магелан”. Тя е основана от управителя си Иван Иванов през 2006 г. и работи както за докарване на чужди туристи в България, така и за организиране на почивки и екскурзии навън.

Кандидатите за подпомагане този път са били рекордно много - 3180 фирми. Отхвърлените не успяват да докажат, че през 2020 г. са имали над 20% спад на оборота от основната си дейност в сравнение с 2019 г. Данните за оборота се вземат без ДДС, като този за 2020 г. се добавят и всички получени от фирмата държавни помощи във връзка с пандемията. Оборотът се доказва с финансовия отчет и се проверява от данните на НАП за продажбите.

След “Солвекс” и “Клуб Магелан” останалите получатели на помощи са подредени в зависимост от сумата почти по същия начин както и в предишния транш.

Третата е “Абакс” - също туроператорска фирма на пловдивския бизнесмен Георги Пасев, която сега получава 368 хил. лв., а в предния транш получи 424 хил. лв. “Абакс” съществува от 2008 г. и не работи с крайни клиенти, а само с туристически агенти и туроператори, на които предлага организирани от нея екскурзии в чужбина.

Четвърта е “Емералд Травел България” с 340 хил. лв. безвъзмездна помощ. Това е една от най-старите и големи туроператорски фирми в България, собственост на Асен и Яна Хитови. Тя е известна преди всичко с организираните почивки в Турция и Гърция, но през 2020 г. нашумя с модната дестинация Занзибар. Според финансовия й отчет за 2019 г. приходите от дейността й са малко над 34 млн. лв.

Петата по сума е бургаската “Теди Кам” на Тодор Камарашев. Тя също е утвърдена туристическа агенция, която до 2013 г. е била ЕТ. Организира автобусни и самолетни екскурзии, като миналото и по-миналото лято хитът й беше Малдивите – една от малкото дестинации в света, където на ковид ограниченията се гледаше малко по-свободно и поради това станаха предпочитано място за почивка дори в сезона, когато у нас е зима.

Сравнително голяма група сред по-едрите получатели на безвъзмездната помощ са хотелите и хотелските вериги, които веднъж вече бяха подпомогнати от държавата с 9% ДДС като ковид мярка заедно с ресторантите.

При градските хотели, какъвто е например “София Хотел Балкан”, сривът в приходите започна още с първите ковид мерки през март, когато посетители на практика нямаше.

При други като веригата “Ейч Ви Ди Хотелс”, които имат хотели в Обзор, Слънчев бряг, Златни пясъци и един в Германия, спадът в посещенията е бил усетен през лятото.

Същото се отнася и за курортното селище Дюни край Созопол, което след Нова година получи 275 124 лв. безвъзмездна помощ, а сега получава 238 хил. лв.

Сред хотелите има един нов, който не получи нищо при предишния транш – “Феста хотели”. Фирмата на Петя Славова има 7 хотела в страната, включително и 5-звездният “Феста Уинтер Палас” в Боровец, като получава безвъзмездна помощ от 170 хил. лв.

При предишния транш малка помощ от 30 хил. лв. получи само “Феста Делфинариум” – това е фирмата, която държи варненския делфинариум. В сегашния транш тя получава 26 хил. лв.

Любопитното е, че в новия списък напълно отсъства фирмата “Академика Сий Палас”, която при предишното раздаване получи 292 хил. лв. Това е дружеството, което приватизира навремето базата на “Академика” в Равда и в момента притежава големи хотели предимно около Несебър, Равда и Слънчев бряг. Фирмата - краен собственик на “Академика Сий Палас”, е “Керко България”, която е регистрирана в Кипър, но се свързва с Георги Велчев - брат на бившия финансов министър Милен Велчев.