Стойчо Кацаров: Ситуацията е критична (НА ЖИВО)

Общество
09:38 - 02 Ноември 2021
7229
Стойчо Кацаров: Ситуацията е критична (НА ЖИВО)

Ситуацията е критична, изправени сме пред една огромна заплаха и за това е нужно общо действие. Това каза министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров след среща с представители на съсловните организации Български лекарски съюз, Български зъболекарски съюз, Български фармацевтичен съюз и Българска асоциация на професионалистите по здравни грижи, както и на национално представителните пациентски организации.

"Искаме да изразим общата си загриженост и да отправим призив към целия наш народ от името на всички хора, които са ангажирано в здравната система. Може да сме имали различия по някои въпроси, но по отношение на COVID и начина, по който да можем да се справим, нямаме различия. Искаме нашето общо послание да стигне до всички хора в страната. Изправени сме пред една огромна заплаха и за това е нужно общо действие", каза Кацаров.

Милка Василева, председател на УС на БАПЗГ заяви, че около 45% от медицинските сестри са имунизирани, но за съжаление 35 000 сестри не достигат в системата. Възрастните колеги са пенсионирани, млади няма. Тя призова - пазете се, за да пазим нас.

310 души са починали с COVID-19 през последното денонощие. Това е най-голямата смъртност за ден, отчетена от началото на пандемията у нас. 6007 са новозаразените или това са 12% от направените близо 50 000 теста.

Над 102 000 са вече активните случаи на болестта в страната. В болници се лекуват 8030 души, като 669 от тях са в интензивни отделения.

Над 40% са ваксинираните специалисти по дентална медицина, обясни д-р Николай Шарков, председател на Българския зъболекарски съюз.

„Единственото, което може да ни спаси, е ваксинацията. Сега забравихме обществено значими заболявания. Забравихме за ХИВ и СПИН, за хепатит, за карциномите, за сърдечносъдовите заболявания или ги сложихме на една страна. Загубихме много светли личности без време заради инфекцията, заради грешните послания, давани включително и от наши колеги”, каза още той. 

„Числата са красноречиви. Над 90% от хоспитализираните пациенти са неваксинирани”, отбеляза Асена Сербезова, председател на Българския фармацевтичен съюз.

„Страхът се бори със знание. А то трябва да се предостави от лекари и фармацевти по достъпен и разбираем начин”, смята Сербезова. Според нея Изпълнителната агенция по лекарствата трябва да влезе в ролята си „в тази позакъсняла кампания”.

„Косвено или директно лекарите сме обвиняваме, че подаваме разнопосочни сигнали към обществото”, коментира д-р Иван Маджаров, председател на Българския лекарски съюз.

„Когато по една теза, каквато е ваксините, 99 % от колегите в световен мащаб твърдят едно и също нещо, базирано на доказателства, а само 1-2-3 % в целия свят твърдят обратното, е редно да се замислим, че тези, които са мнозинство, са правите. Не всеки, който се различава от общоприетото мнение, е Галилео Галилей на нашия век. Разликата е, че тогава Галилей е бил единственият, който е стъпил на науката и на доказателства", каза д-р Маджаров.

Снимки: Агнес Асенова