Столичани са подложени на светлинен терор от хотел

Яркото осветление на модерните хотели причинява дискомфорт на жителите в близост през нощта

У нас
11:05 - 08 Октомври 2022
8381
Столичани са подложени на светлинен терор от хотел

Жители на София от района на Медицинска академия, та чак до бул. „Борис III“, сигнализират Столична община, че осветлението на новия хотел „Милениум“ на бул. „Витоша“ в близост до НДК е изключително силно и причинява сериозен дискомфорт на живеещите наоколо.

В контактния център на Столична община е заведен сигнал, описващ несгодите за обитателите на стотици жилища. Подателят на сигнала обръща специално внимание, че точно срещу „Милениум“ се намира болница, и призова администрацията  да предприеме мерки. Той публикува в контактния център на общината снимка, направена по тъмно от отсрещна сграда.

„Моля да предприемете мерки и да замерите дали светлината от страдата е допустимо да огрява "Майчин дом" по начин, по който в стаята може да се чете свободно книга на загасена лампа. Същото е положението в стотици апартаменти с изложение в тази посока“, пише в сигнала, цитиран от в. "Сега".

Писмото е получено в края на септември, но и досега от „Московска“ 33 не са му отговорили. 

Проблемът с т.нар. светлинно замърсяване има непълнота в националното законодателство и наредбите на София, въпреки че и живеещите в други точки на столицата са се оплаквали от агресивното осветление на съседни сгради – например на търговския център на бул. „Ал. Стамболийски“. Въпросната тема до известна степен е засегната в Наредбата за преместваемите съоръжения, рекламните, информационните и монументално-декоративните елементи и за рекламната дейност в Столична община. В нея обаче осветлението се разглежда повече като елемент на рекламния бизнес, а не на градската среда. По отношение на осветлението в сградите в сила е и Наредба №49, приета през 1976 г. по предложение на министъра на народното здраве. 

Във връзка с промени в наредбата на София за рекламните елементи през 2018 г. специалисти дават становище, че „на територията на Столична община не се контролира проектирането и изпълнението на новоизградените осветителни уредби и състоянието на съществуващото осветление на всички осветени преместваеми и рекламни елементи. Действителен и лесен контрол може да се осъществи по всяко време на денонощието чрез измерване на средните, минималните и максималните яркости и осветености и оценка на степента на заслепяване“, се казва в него.

„В случай, че Столична община желае и разполага с кадри за контрол на параметрите, ние сме готови да закупим скъпо струващия измервателен уред с прилежащото оборудване и да го дарим. В случай, че Столична община не се наема с тази дейност, то тя може да се възложи на лабораторията към СУ „Климент Охридски”, които са правоспособни да оперират с такава измервателна техника“, пишат още представителите на две от фирмите, занимаващи се с реклама в София. Няма данни дали кметството се е възползвало от предложението, както и дали негови представители замерват силата на осветлението на сгради, за които има сигнали, че надвишават допустимите нива.