Столични ведомства тренираха как се действа при наводнение на Панчарево

У нас
17:59 - 16 Ноември 2023
2038
Столични ведомства тренираха как се действа при наводнение на Панчарево

Представители на няколко институции отработиха действия при наводнение и предизвикано от него замърсяване с опасни патогени. Обмяната на добри практики стана в рамките на пилотното учение "Казус София" и се проведе днес в района на Панчаревското езеро. Това съобщиха от пресцентъра на МВР.

Тренировката се осъществи по инициатива на Дирекция "Комуникационни и информационни системи" - МВР (ДКИС) и беше част от проект PathoCERT. В нея участие взеха екипи от ГДПБЗН, Дирекция "Аварийна помощ и превенция" - Столична община, СРЗИ-МЗ, РИОСВ-София и "Софийска вода"-АД. Неговото начало бе дадено от ВПД-директора на ДКИС Георги Борисов.

В хода на "Казус София" бе демонстрирано как се реагира комплексно от редица институции, кои са първите стъпки, за да се постигне овладяването на една извънредна ситуация и ролята на съвременните технологии в целия този процес.

Сценарият включваше също подаване на сигнала за очаквани големи количества валежи в района на София, организиране на наблюдение на ситуацията, събиране на актуални данни с помощта на съвременните технологии и свикване на междуведомствен кризисен щаб. Бяха отработени и действия при вдигане нивото на водите и заливане на приземни етажи на намиращото се до чашата на езерото лечебно заведение, където има контейнери с опасни отпадъци - предпоставка за замърсяване и на езерото, и на река Искър.

Средствата за проект PathoCERT се предоставят от програмата за научни изследвания и иновации на ЕС "Хоризонт 2020", допълват от МВР. Водещ партньор и координатор е Центърът за върхови постижения към Кипърския университет в Никозия, а изпълнението е поверено на международен консорциум от 23-ма партньори от 11 страни.

Като резултат от учението, от вътрешното ведомство се похвалиха, че системата е доказала своята ефективност в няколко направления: точна информираност на екипите за размера на бедствието във всеки един момент, предприемане на адекватни спасителни действия, помощ на нуждаещите се, предвиждане на "поведението" на замърсяването, а така също и предприемане адекватни действия за неговото елиминиране.