Столтенберг: Победа на Русия в Украйна би означавало поражение за НАТО

Русия
17:54 - 11 Октомври 2022
3283
Столтенберг: Победа на Русия в Украйна би означавало поражение за НАТО

Евентуална загуба на Украйна в отприщената от Русия война би било загуба и за НАТО. Това заяви генералният секретар на Северноатлантическия съюз Йенс Столтенберг на пресконференция във вторник преди срещата на министрите на страните членки на Алианса.

"За всички нас е важно Украйна да спечели битката, войната срещу руските войски, които  нахлуха там. Защото, ако Путин победи, това ще бъде не само голямо поражение за Украйна, но и поражение за всички нас, защото това ще направи света по-опасен, а нас уязвими за по-нататъшна руска агресия“, каза той.

Столтенберг подчерта, че НАТО не е страна в конфликта в Украйна, „но неговата подкрепа играе ключова роля“, затова е важно Алиансът да попълни навреме запасите от оръжия.

„Очаквам министрите на срещата утре и вдругиден да решат как да използват процеса на планиране на отбраната на НАТО, за да договорят по-амбициозни цели за снабдяването“, каза още той.

В същото време генералният секретар на Алианса заяви, че НАТО е готова за всякакви атаки срещу всяка страна членка. „Ние ясно дадохме на Русия да разбере, че ще има сериозни последствия, ако използват ядрени оръжия по какъвто и да е начин, включително ядрени оръжия с ниска мощност в Украйна“, каза Столтенберг.